Ada Tak Apa, Tak Ada Pun Tak Apa,” .PM Ambil Jalan Selamat Kosongkan Jawatan “TPM”

Keputusan Ismail Sabri Yaakob menghidupkan semula langkah Muhyiddin Yassin yang tid4k melantik timbalan perdana menteri dilihat sebagai langk4h baik jangka p4njang untuk kerajaan.

Menjel4skan langkah Ismail Sabri itu, beberapa penganalisis politik berpend4pat ia adalah tindakan tepat dan sesuai d3ngan keadaan semasa politik yang m4sih tidak menentu.

Prof Dr Azmi Hassan dari Universiti Teknologi Malaysia (UTM), berkata adalah lebih b4ik untuk ahli parlimen Bera itu menangguhkan lantikan t1mbalan perdana menteri sehingga kehangatan politik reda.

“Ismail Sabri mungkin belajar daripada sejarah lampau. Semasa Muhyiddin menj4di perdana menteri, jawatan timbalan menimbulkan bany4k masalah.

“Leb1h-lebih lagi apabila jawatan timbalan perdana menteri tid4k memberi tamb4h nilai kepada kerajaan baru. Ada tak apa, tak ada pun tak apa,” katanya ketik4 dihubungi Malaysiakini.

Asalny4 semasa kerajaan Perikatan Nasional (PN) ditubuhkan, Muhyiddin tidak melant1k sesiapa menjadi timbalan perdana menteri sebaliknya memberikan jawat4n menteri kanan kepada empat ahli parlimen termasuk Ismail Sabri Naib Presiden Umno itu kemudian diangk4t sebagai sebagai timbalan Muhyiddin hanya pada 7 Julai ketika PN berdepan dengan tekanan daripada Umno.

Lant1k ketika masa sesuai

Isma1l Sabri dianggap cukup bertuah kerana kemudian ‘naik pangkat’ menjadi perd4na menteri hanya selepas lebih sebulan menjadi timbalan perdana menteri.

Selep4s menggantikan Muhyiddin, Ismail Sabri mengekalkan struktur yang pernah dibin4 presiden Bersatu itu dengan melantik empat menteri kanan.

Azmi b3rkata ketika ini memang Bersatu memiliki beberapa pemimpin yang menonjol dan boleh dijadikan timbalan Ismail Sabri namun ia akan meletakkan perdana menteri dalam masalah walau siapa pun yang dipilihnya.

“Justeru lebih baik kosongkan jawatan itu buat waktu ini dan boleh dilantik pada waktu sesuai nanti,” katanya.

Sementara itu, penganalisis politik Anbumani Balan berkata Ismail Sabri cuba ‘bermain selamat’ dengan langkah tersebut ketika Bersatu memiliki pemimpin kanan yang dilihat berpotensi dilantik sebagai timbalan perdana menteri.

“Bagi saya, Ismail cuba bermain permainan selamat,” katanya.

Menurut Anbumani nama seperti Setiausaha Agung Bersatu Hamzah Zainudin dan bekas timbalan presiden PKR yang kini menjadi Ketua Penerangan PN Azmin Ali adalah nama yang dilihat boleh dilantik.

“(Ismail Sabri) tunggu kerajaan berstabil dulu. Kemudian akan lantik seorang,” katanya.

Sebelum ini terdapat desas-desus bahawa persaingan untuk kerusi nombor dua memang bermula dalam parti Bersatu sesuai dengan kedudukan parti berkenaan yang memberikan sokongan kepada Ismail Sabri.

Kabinet Muhyiddin 2.0

Selain Hamzah dan Azmin, nama lain yang disebut-sebut ialah anggota Majlis Pimpinan Tertinggi Bersatu, Redzuan Md Yusof.

Redzuan merupakan bekas menteri di Jabatan Perdana Menteri yang digugurkan daripada kabinet oleh Ismail Sabri.

Kata Anbumani Azmin mempunyai peluang lebih cerah untuk dilantik sebagai timbalan perdana menteri pada masa depan sesuai dengan kedudukannya yang didukung ramai ahli parlimen Bersatu.

“Dia calon king maker. Mungkin Azmin akan mengukuhkan lagi kedudukannya dalam tempoh hubungan tegang di antara Bersatu dan Umno sekarang,” katanya.

SUMBER:Impian Viral

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG DI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *