[VIDEO] Diancam Kemarau Teruk, Sungai Furat Di Syria Dilapor Semakin Kering & Nampak Tanah

Kumpulan bantuan dan jurutera dilp4orkan telah memberi amaran mengenai ancaman bencana kemanusiaan di timvr laut Syria setelah Sungai Furat (Euphrates) dilihat semakin ker1ng.

Menurut Florida News Times, kead4an yang berlaku di sungai terpanjang Syria itu memberi kesan yang buruk terh4dap sumber pendapatan penduduk di mana air dari sungai itu tidak lagi mengal1r ke kebun-kebun mereka.

Seorang petani yang berusia 50 t4hun, Khaled al-Khamees mengatakan bahawa dia merasakan seolah-olah berada di p4dang pasar.

“Kami berfikir untuk meninggalkan k4wasan ini kerana tiada lagi air yang tersisa untuk diminum atau mengair1 tanaman,” katanya.

Penurunan paras air di empangan h1droelektrik sejak Januari juga ‘mengancam’ pemotongan bekalan air dan elektr1k yang membabitkan sehingga lima juta orang. Ditambah dengan pandemik C0VID-19 dan krisis ekonomi, ia amat membimbangk4n.

Khaled yang jvga merupakan bapa kepada 12 orang anak mengatakan bahawa dia tidak pernah m3lihat sungai begitu jauh dari kampungnya sejak beberapa dekad yang lalv.

“Golong4n wanita perlu berjalan sejauh tujuh kilometer hanya untuk mendap4tkan sebaldi air untuk diminum oleh anak-anak mereka,” katanya.

Sungai Fvrat ‘terhampar’ sejauh hampir 2,800 kilometer melintasi Turki, Syria dan Iraq.

Ketika mvsim hujan, air yang mengalir memasuki Syria utara melalui sempadan Turki d4n negara yang dilanda perang menuju ke Iraq.

Ia meng4lir melalui tiga empangan hidroelektrik yang memberi tenaga dan air minuman k3pada berjuta-juta orang.

Tetapi sej4k lapan bulan lalu, sungai tersebut menyusut dan meningkatkan risiko turb1n empangan terhenti.

Di Empang4n Tishrin pula, berlaku juga penurunan paras air yang membimbangkan yang tid4k dapat dilihat sejak empangan itu disiapkan pada tahun 1999.

Gambar yg dikongsikan oleh Agensi Angkasa Eropah telah memaparkan dua gambar satelit yg dirakam pada 5 Mei 2020 dan 7 Mei 2021 yang memperlihatkan penurun4n paras air di empangan Tishrin, Syria.

SUMBER: Florida News Times, france24, I Siakapkeli

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG DI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *