Malaysia Bakal Beralih Ke ‘Fasa Endemik’ Tak Lama Lagi, Apa Maksudnya Tu?

Beberapa hari lepas, Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin mengatkan yang rakyat Malaysia kini boleh menjangk4kan yang Malaysia akan masvk ke fasa endemik pada akhir bulan Oktober n4nti di mana 80% populasi dij4ngka telah menerima vaksinasi penuh dan perlv belajar hidup bersama virus C0v1d-19.

Kalau korang nak tahu apa perbeza4n pandemik dan endemik ini, j0m teruskan pembacaan…

Maksud endemik
Menurut WebMD, pandemik boleh did3finisikan bila sesuatu penyak1t telah merebak ke kawasan yang besar sep3rti seluruh negara, kontinen 4tau seluruh dunia. Seperti C0v1d-19, ia dikl4sifikasikan sebagai pandemik k3rana ia telah merebak ke hamp1r semua negara d1 dunia.

Manakala Kementerian Kesihatan Malaysia menjelaskan, endemik merupakan kejadian penyak1t yang sentiasa wvjud dalam masyarakat atau sesuatu tempat namun berada p4da kadar yang stab1l dan rendah.

Contoh penyak1t endemik yang mem4ng dah ada dekat Malaysia adalah denggi dan untuk negara-negara lain sepert1 penyakit Malaria dan Kolera.

Apa yang kita p3rlu ‘expect’ n4nti?

Jadi, apa yang d1maksudkan ol3h Khairy bila beliau mengatakan negara kita akan beralih ke f4sa endemik t4k lama lagi adalah Covid-19 akan dianggap sebagai penyakit 3ndemik di Malaysia dan akan sentiasa wujud dalam komuniti.

Jadi, orang yang duduk di Malaysia perlu belajar untuk hidup dengan virus ini sementara masih mematuhi SOP yg telah ditetapkan oleh kerajaan. Antaranya termasuk memakai pelitup muka d1 tempat awam dan membuat ujian kendiri Covid-19 secara berkal4.

Perlu capai imun1ti kelompok sebelum beralih ke fasa endemik

Bagaimanapun, end3mik ini hanya boleh dicapai sekiranya Malaysia telah mencapai imuniti k3lompok iaitu sebanyak 80% populasi di Malaysia telah divaksinasi. Tapi k0rang kena ingat, vaksin tak menjamin korang terselamat dari dijangkiti Covid-19 tapi ia terbukti boleh kurangkan kemasukan hospital dan kematian.

Lagipun, mustahil untuk kita sentiasa kena lockdown di rumah. Nak tak nak kenalah belajar hidup dengan Covid-19. Apa yang penting, pastikan korang dan orang yang tersayang semua dah ambil vaksin okay?

SUMBER:lobak merah

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG DI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *