Jenazah Ibu Belum Dikebumi, Tapi Anak Nampak Ceria Seolah Tiada Apa Berlaku, Hinggalah Kain Penutup Wajah Diselak

Pemergian insan tersayang p4stinya merupakan satu perkhabaran sedih. Wajah dan kesedihan mereka yg ditinggalkan semestinya dapat dilihat, dan sekiranya tidak kuat semangat svdah tentu siapa yang melihatnya juga akan mengalirkan air matv.

Namun, sebuah skuad yg menguruskan jen4zah berdepan dengan situasi yang berbeza apabila seorang anak k3lihatan ceria ketika proses pengurusan jenazah ibuny4.

Pengerusi Eksekutif Skuad Pengurusan Jen4zah Malaysia (SPJM), Muhammad Rafieudin Zainal Rasid b3rkata, pasukannya menyelesaikan satu kes wanita warga emas yang meningg4l dun1a di Hospital Kuala Lumpur (HKL), pada pagi Kham1s.

Skuad Pengurusan Jenaz4h Malaysia (SPJM) b3rkongsi kisah mengenai seorang anak kepada arw4h wanita warga em4s. Gambar hiasan

Menurut beliau, jenazah d1uruskan di Kuala Lumpur sebelum dibawa ke Slim, Perak untutk dikebumik4n di sebuah tanah perkvburan di Kampung Sungai Gesa.

“Ketika saya hadir untuk m3lihat proses pengurvsan jenazah, anak arwah datang bertemu dengan say4 dengan wajah yg ceria.

“Sesekali dia ketawa bersam4 rakan-rakanny4 seolah-olah tiada apa yang berlaku. Saya menjadi hair4n dan terfikir ad4kah anaknya itu tidak sedih dengan kematian ibunya,” tvlisnya menerusi s4tu perkongsian di halaman Facebook beliau.

Lebih dikenali sebagai Ustaz Rafie, beliau baga1manapun berkata, keceriaan anak arwah hanya seketika seh1ngga melihat w4jah jenazah.

Ustaz Rafie.

“Sehinggalah kain yang menutvp wajah ibunya itv dibuka, barulah wajahnya berubah sayu lantas dia memelvk ahli keluarganyv yang lain sambil menangis teresak-es4k.

“Begitulah keadaan sebahagian m4nusia di saat keh1langan orang yang dicintai. Dia sebolehnya ingin meny3mbunyikan kes3dihan yang ditanggung.

Begitulah keadaan sebahagian manvsia di saat kehil4ngan orang yang dicintai. Sebolehnya ingin menyembunyikvn kesedihan yg ditanggung.- MUHAMMAD RAFIEUDIN ZAINAL RASID

“Apatah lagi jika dia seorang lelak1 egonya terkadang mengatasi perasaannya. Namun sekuat mana pun air mat4 dan perasaan ditahan, pasti akan luntur juga bercucuran air mata saat mel1hat wajah ibu kita diam membisu,” ujarnya.

Berkongsi pengalaman, Ustaz Rafie s3ring melihat betapa kuatnya anak-anak yang kehilangan ibu ayah sehingga m4sih boleh tersenyum ketika berada bersama orang rama1.

Perkongsian Ustaz Rafie di Facebook.

“Tetapi apabila tiba di rumah dan tetamu mula beransur pulang, barulah perasaan sedih dan sunyi itu timbul dan semakin menebal lalu mengalirlah air mata deras sehinggalah dia tidur kepenatan.

“Usah menipu diri sendiri wahai anak. Menangislah saat ibu ayahmu meninggal dunia. Ketahuilah tangisanmu itu bukanlah suatu perkara yang dilarang agama.

“Bahkan ia merupakan satu sunnah tanda menzahirkan kesedihan atas kehilangan orang yang tersayang,” katanya.

Namun beliau menegaskan bahawa meratapi kematian adalah dilarang kerana tindakan tersebut boleh memudaratkan jenazah.

“Apa pun teruslah berdoa dan datang menziarahi ahli kubur kerana sesungguhnya satu saat nanti ketika giliran kita pula tiba, kita juga mengharapkan hal yang sama juga daripada mereka yang masih hidup,” katanya.

SUMBER:Mstar I Nangtime

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG DI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *