Perbicaraan Kes Rasuah Bekas Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng Yang Sepatutnya Berlangsung Hari Ini Ditangguhkan Kerana …

KUALA LUMPUR – Perbicaraan kes rasvah bekas Ketua Menter1 Pulau Pinang, Lim Guan Eng yang sepatutnya berlangsvng hari ini ditangguhk4n kerana Ahli Parlimen Bagan itu menjalani kuar4ntin kendiri selepas m3njadi kontak rapat pesakit Covid-19.

Perkara itu dimaklumkan peguam Gobindh Singh Deo pada pr0siding sambung bicara kes itu di hadapan Hakim M4hkamah Sesyen Azura Alwi.

Menurut peguam itu, anak guamnya t3lah menjalani kurant1n bermula 1 September lalu hingga 10 September in1.

“Saya memohon penangguhan b4gi perbicaraan yang sepatvtnya berlangsung pada hari ini sehingga 10 September. Kami memohon maaf at4s kesulitan yang dihadapi,” katanya.

Dalam prosiding itu, Timbal4n Pendakwa Raya Wan Shaharuddin Wan Ladin tidak membantah permohonan pihak p3mbelaan tersebvt.

Mahkamah kemudian menetapk4n 22 hingga 24 Sept3mber ini bagi sambung bicara kes seperti yang telah dij4dualkan sebelum in1.

Mengikut jadual perbicara4n, kes itu sepatutnya berl4ngsung pada hari ini sehingga Jumaat namun dis3babkan situasi tertuduh sek4rang, tarikh-tarikh tersebut telah dilapangk4n.

Mengikut pertuduhan pind4an pertama, Guan Eng, 61, did4kwa sebagai seorang pegawai badan awam iaitv Ketua Menteri Pulau Pinang tel4h menggunakan kedudukannya untuk mener1ma suapan bagi dirinya sendiri w4ng berjumlah RM3.3 juta dengan mengambil t1ndakan bagi membantu syarikat mil1k Datuk Zarul Ahmad Mohd. Zulkifli yang dil4ntik untuk melaksanakan Projek P3mbinaan Jalan-Jalan Utama dan Terowong di Pulau Pinang yang bernilai RM6.3 b1lion.

Kesalahan itu didakwa d1lakukan antara Januari 2011 dan 0gos 2017 di Pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang, Tingkat 28, KOMTAR, Georget0wn, Pulau Pinang mengikut Seksyen 23(1) 4kta SPRM yang membawa hukuman p3njara maksimum 20 tahun dan denda tidak kvrang daripada lima kali ganda n1lai suapan atau RM10,000, mana yang leb1h tinggi, jika sabit kesalah4n.

Bagi pertuduhan pindaan k3dua, Guan Eng didakwa sem4sa menjawat jawatan Ketua Menteri Pulau Pinang tel4h meminta suapan iaitu bal4san berjumlah 10 peratus daripada keuntungan yang 4kan diperoleh kelak darip4da Zarul sebagai upah bagi melakukan perkara y4ng dicadangkan iaitu memb4ntu syarikat milik ahli perniagaan tersebut dil4ntik untuk projek sama.

Beliau dituduh melakuk4n perbuatan itu berhampiran H0tel The Gardens, Lingkaran Syed Putra, Mid Valley City, di sini pada M4c 2011, antara pukul 12.30 pagi hingga 2 p4gi, mengikut Seksyen 16 Akta SPRM yang membawa hukuman penjara hingga 20 tahvn atau denda tidak kurang darip4da lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000, mana yang lebih tinggi, j1ka sabit kesalahan.

Ahli Parlimen Bagan itv juga didakwa atas dua pertuduh4n menyebabkan dua lot tanah milik kerajaan n3geri Pulau Pinang yang bernila1 RM208.8 juta dilupuskan kepada syar1kat pemaju berkaitan projek ter0wong dasar laut di negeri tersebut mengikvt Seksyen 403 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara antara 3nam bulan dan lima tahun serta sebatan dan denda, jika sabit kesalah4n.

Guan Eng dituduh melakukan kedua-dua kesalahan itu di Pejabat Tanah dan Galian Negeri Pulau Pinang, Tingkat 21, KOMTAR di sini, pada 17 Februari 2015 dan 22 Mac 2017.

Dalam perbicaraan itu 125 saksi pendakwaan termasuk beberapa Exco dari negeri Pulau Pinang dijangka akan dipanggil memberi keterangan.

SUMBER:kosmo

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG DI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *