‘Belut raksasa’ Yang Dianggarkan Seberat 1 tan Itu Dilihat ‘Terdampar’ Di Tebing Sungai.. Orang Ramai Terkejut Dengan Penemuan Seekor ‘Belut Raksasa’

Baru-baru ini viral satu video yang dikongsikan seekor belut raksasa hingga membuatkan ramai warganet berasa takut dan tertanya-tanya sama ada ianya betul-betul wujud atau tidak.

Orang Ramai Terkejut Dengan Penemuan Seekor ‘Belut Raksasa’ Di Anak Sungai
Rakaman video yang dimuat naik berasal dari Indonesia itu menunjukkan seekor ‘ikan sidat’ gergasi atau juga dikenali sebagai belut ‘raksasa’ di sebuah anak sungai.

Rakaman video yang dimuat naik oleh akaun youtube Jambrong99 itu sehingga kini telah mencecah lebih 1 juta tontonan. Seorang lelaki yang melihat sendiri ‘belut raksasa’ tersebut meluahkan rasa kagumnya serta memberitahu itu adalah kali pertama dia melihat belut sebesar itu.

“Badak nyak (besar nya),” ujar lelaki itu dalam bahasa Sunda.


Orang Ramai Terkejut Dengan Penemuan Seekor ‘Belut Raksasa’ Di Anak Sungai

‘Belut raksasa’ yang dianggarkan seberat 1 tan itu dilihat ‘terdampar’ di tebing sungai sambil dilihat oleh beberapa orang lelaki.

Sebenarnya ‘belut raksasa’ itu bukanlah belut yang hidup tetapi merupakan satu hasil replika ukiran yang berkualiti tinggi hingga kelihatan seperti belut yang hidup.

Orang Ramai Terkejut Dengan Penemuan Seekor ‘Belut Raksasa’ Di Anak Sungai
Foto ketika proses ‘belut raksasa’ dicipta
Replika yang luar biasa itu dibuat oleh seorang lelaki dengan mengunakan batu dan tanah liat yang terdapat di anak sungai tersebut.

Orang Ramai Terkejut Dengan Penemuan Seekor ‘Belut Raksasa’ Di Anak Sungai

Mula-mulanya, batu-batu disusun dan kemudian tanah liat ditampal sedikit demi sedikit hingga menampakkan bentuk ‘belut raksasa’. Selepas itu ianya akan dicat dengan corak tompok -tompok hitam dan coklat kehijauan hingga menghasilkan kesan realistik.

Rata-rata netizen meluahkan rasa kagum mereka dan memuji kreativiti penciptanya selepas mengetahui macam mana terwujudnya ‘belut raksasa’ tersebut.

VIDEO:

Anda juga tidak perlu takut melihat ‘belut raksasa’ ini kerana di dunia ini, tidak ada lagi sebarang bukti penemuan ‘belut raksasa’ yang sebesar ini wujud.

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *