[VIDEO] “Kalaulah Zaman Dulu Ada Vaksin” – Survival Pesakit Polio Yang Masih Dalam Rawatan

Baru-b4ru ini kita dikejutkan dengan berita kemunculan semula wab4k polio atau p0liomielitis di Filipina selepas hampir 20 tahun penyakit itv berjaya dihapvskan di Asia Tenggara.

Wab4k ini merupakan penyakit Penyebaran poliovirus yang amat mud4h berjangkit mel4lui sentuhan dan air tercemar. Poliovirus boleh memasuki sist3m saraf dan mer0sakkan saraf yang mengawal pergerakan otot lantas menyebabkan k3cacatan pad4 tangan dan kaki serta mengakibatkan lumpuh.

Peny4kit yang boleh membunuh ini juga boleh merosakkan fungsi paru-p4ru, membvatkan pesakit terpaksa dimasukkan ke dalam ‘iron lung’ seumur h1dup.

Ia h4nya boleh dicegah melalui vaksin dan penjagaan kebersihan ker4na tiada ubat4n khusus yang boleh merawat penyakit ini.
Namvn disebabkan segelintir masyarakat Filipina yang menolak vaks1n, wabak in1 muncul kembali di negara tersebut dan pengamal-pengamal perub4tan di Malaysia khuatir sekiranya ia muncul di negara kita yang menjadi tvmpuan pel4ncong dari sana.

Menvrut The Independent, wabak polio telah menyebabkan 15,000 kes lvmpuh di Amerika Syarikat setiap tahun pada zaman 1950-an.

Bag1 memberi kesedaran kepada orang ramai, laman Penolong Pegawai P3rubatan (PPP) telah berkongsi gambar para pesakit polio yang mengalami par4lisis p4ru-paru akibat virus berkenaan, membuatkan mereka dikuarantin d1 dalam ‘p4ru-paru besi’.

Alat ini digunakan bagi membantu mengawal otot dada supaya pesak1t dapat bernafas. Bayangkan, sepanjang hayat kena duduk dalam tu!

Tahukah anda , gambar ini di ambil pada tahun 1950 yang di namak4n dengan nama “Iron Lungs” atau Paru-Paru Besi di mana ia merupakan kaed4h terbaik bagi pengasingan isolasi terhadap pesakit yang menghidap penyak1t Polio daripada merebak ke orang lain.

Baru baru ini , negara Filipina telah mengejutkan dunia apabil4 terdapat satu kes pesakit positif penyakit polio setelah 20 tahun penyakit t3rsebut berjaya dibasmi oleh kerajaan Filipina.

Namun demikian, akibat terdapat segelintir masyarakat anti-vaks1n di negara itu kes yang berjaya dibasmi 2 dekad itu kembali semula.

Bagi kami pengamal perubatan, perkara ini adalah amat merisaukan kerana di negara kita juga terdapat golongan anti vaksin yang mementing kan diri sendiri daripada nyawa anak mereka sendiri. Tambahan lagi , penularan boleh berlaku kerana Malaysia adalah negara tumpuan pelancong termasuk daripada Filipina.

Lebih mengerikan , Penyakit Polio ini tiada ubatan yang boleh merawatnya jika di masukan ke hospital, kecuali dengan Pengasingan Isolasi mungkin seperti di dalam gambar dan hanya rawatan simptomatik diberikan.

Penyakit polio hanya boleh di cegah melalui vaksinasi. Tiada ubatan untuk penyakit polio.

Justeru, kepada golongan anti-vaksin, berhentilah mempertahankan ego dan kebodohan sendiri. Mufti sendiri telahpun mewajibkan vaksin untuk kebaikan serta kemaslahatan diri, keluarga dan masyarakat. Siapalah kita nak lawan mufti dan pakar perubatan? Dah berapa ribu kitab kita hafal?

Bagi ibu bapa pula, pastikan anak anda mendapat keempat-empat dos vaksin polio secara percuma di bawah Program Imunisasi Kebangsaan Malaysia (NIP) pada usia 2, 3, 5 dan 18 bulan. Jadilah ibubapa yang bijak dan bertanggungjawab.

Jom tonton video pesakit polio terakhir di Amerika Syarikat yang hidup selama 64 tahun di dalam ‘Paru-paru Besi’. Kuat semangat beliau. Makan, minum dan menulis pun di dalam alat tersebut dengan bantuan orang lain.

Semoga kita semua dijauhkan dari segala wabak yang merosakkan diri.

SUMBER:siakapkeli

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG DI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *