Wajib Buat Ujian Covld-19 Sebelum Melancong Ke Langkawi – Kata Khairy

PELANCONG tempatan yang mahu ke Langkawi wajib melakukan ujian pengesanan Covid-19 sebelum dibenarkan masuk ke pulang peranginan tersebut.

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin berkata, ujian pengesanan perlu dilakukan oleh individu berumur 7 tahun dan ke atas.

“Bagi kanak-kanan berusia 6 tahun dan ke bawah, hanya saring gejala akan dilakukan mengambil kira keupayaan mereka untuk mengeluarkan saliva.

“Kumpulan kanak-kanak ini mesti bersama ibu bapa atau penjaga yang telah lengkap vaksinasi, bukan kes positif atau kontak rapat kepada kes positif yang telah lengkap vaksinasi, bukan kes positif atau kontak rapat kepada kes positif dan hendaklah mematuhi SOP yang disedikan,” kata Khairy Jamaluddin dalam satu kenyataan.

Mereka yang mahu melancong ke Langkawi boleh menjalani ujian RTK-PCR atau RTK-Antigen di mana-mana fasiliti tempatan atau makmal swasta dalam tempoh 48 jam sebelum berlepas. eputusan ujian perlu dibawa untuk pemeriksaan di pintu masuk lapangan terbang atau feri terminal.

Selain itu mereka boleh membeli kit kendiri saliva dan membawanya ke lapangan terbang atau terminal feri untuk menjalani ujian saringan di tempat yang disediakan.

Menurut Khairy Jamaluddin , pelaksanaan gelembung pelancongan tidak bermakna Kerajaan memberi kelonggaran kepada masyarakat untuk tidak mengamal tindakan kesihatan awam kendiri seperti memakai pelitup muka, penjarakan fizikal dan mencuci tangan dengan kerap.

SUMBER: Suara Merdeka

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG DI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

5 T̷ahun Tingg̷alk̷an Duni̷a ‘m̷ak ny̷ah’, Pemud̷a Ini Ten̷ang Bergel̷ar Tuk̷ang Bu̷at Ker̷and̷a

“Sudah Simpan Batu Nis4n, Ker4nda…”, Tinggalkan Dunia ‘M4k Nyah’, Tenang Jadi Tukang Buat Ker4nda Jun …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *