Hampir 7 Bulan Meloloskan Diri Akhirnya Sajat Telah Ditahan..Namun Sajat Telah Dibebaskan Selepas Diikat Jamin Oleh Seorang Kenalannya Sebanyak..

Selepas hampir tujuh bulan meloloskan diri, usahawan kosmetik Sajat dilaporkan ditahan pihaak imigreesen Thailand di sebuah kondominium mewah di Bangkok pada 8 September lalu.

Menurut laporan Harian Metro, namun lelaki berusia 36 tahun itu dibeebaskan selepas diikat jaamin oleh seorang kenalannya sebanyak AS$2,000 (RM8,343) pada 10 September selain diarahkan untuk hadir ke pejabat imigreesen Thailand setiap 14 hari.

“Usaha membawanya pulang untuk menghadapi perbicaraan di Mahkaamah Tinggi Syariah di Selangor atas kesalaahan berpakaian wanita yang dilakukannya di Shah Alam pada tahun 2018 itu sedang berlangsung.

“Rundingan agak sukar tetapi kita tetap optimis untuk membawanya pulang. Sukar disebabkan ada campur tangan pihaak antarabangsa membabitkan negara dan pertubuhan tertentu yang menghalangnya,” kata sumber.

Mahu pindah Australia?
Sementara itu, hasil soaal siasat mendapati Sajat memaklumkan dia sedang mendapatkan kebenaran berpindah dan berlindung di Australia.

“Semakan imigreesen Thailand mendapati pasport Sajat dibatalkan kerajaan Malaysia.

Dia kemudian menyerahkan kad Suruhanjaya Tinggi Bangsa-Bangsa Bersatu Mengenai Pelarian (UNHCR) dan memaklumkan adalah seorang pelarian.

“Semakan mendapati Nur Sajat memperoleh kad UNHCR yang dikeluarkan ibu pejabat badan itu di Bangkok,” ujarnya.

Dakwanya lagi, ibu pejabat UNHCR sudah menyediakan peguam untuk Sajat bagi membantunya mendapatkan kebenaran berpindah ke Australia.

Macam mana boleh l0olos?

Skuad Khas Harian Metro mendedahkan, pemilik nama Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman itu menggunakan taktik memakai purdah dan niqab bagi mengeelakkan daripada dikesan pihak berkuaasa sebelum lol0s ke Thailand.

Sumber berkata, Sajat membayar RM20,000 kepada seorang lelaki yang dipeercayai mempunyai dua kerakyatan iaitu Malaysia dan Thailand yang mahir dengan selok-belok di kawasan sempadan.

“Sebaik tiba di Padang Besar, Sajat dimasukkan ke gerabak kereta api barang sebelum lol0s ke Padang Besar, Thailand bersama lelaki terbabit.

“Lelaki sama kemudiannya membawa Sajat ke Hat Yai. Dia kemudiannya diserahkan kepada seorang lelaki yang membawanya hinggalah ke Bangkok.

“Kita percaya Sajat dan lelaki terbabit lolos ketika pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) sebelum 18 Mac kerana selepas itu PKP kembali dikuatkuasakan,” katanya.

SUMBER: Harian Metro (1) & (2) oleh Skuad Khas I Ohmymedia

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG DI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *