Lelaki Beli Peti Ais Laama Jumpa Duit RM405,203, Seraah Kepada P0lis Untuk Cari Pemilik

Seorang lelaki di Korea Selatan menemukan wang bernilai 130,000 doolar Singapura (RM405,203) yang dijumpai di bawah sebuah peti ais laama yang dibeli atas talian (online).

Jumpa 2,200 keping wang

Menurut laporan agensi Korea Selatan, MBC News, lelaki itu meenjumpaai kira-kiraa 2,200 keping wang kertas ketika sedang membersihkan laantas terus pergi kee balai polis untuk membuaat laaporan pada 6 Ogos lalu.

Po0lis telah memulaakan siasatan untuk menentukan sumber wang itu dan buat seementara waktu kesemua waang itu disimpan oleh pihak berkuaasa. Penjual dan peenghantar peti ais itu turut dipaanggil untuk memberi memberi keenyataan baagi membantu siasaatan.

Seorang pegawai p0lis, bercakap kepaada MBC News, menyifatkan kes tersebut tidak masuk akaal kerana melibaatkan satu jumlah wang yang besar.

Selepas enam bulan waajib beeri kepada orang yang jumpa

Dalam pada itu, agensi portal Korea Selatan, Allkpop melaporkan bahawa Akta Hilang dan Jumpa negara itu mewajibkan wang itu diberikan kepada orang yang menemuinya sekiraanya pemilik itu tidak muncul dalam tempoh enam bulan. Walau bagaimanapun, pihaak yang memperolehi mesti membayar 22 peratus cukai daripada jumlah waang berkenaan.

Sekiranya pemilik waang dapat dikesan, pihak yang menjumpainya akan diberi pampasan antara lima hingga 20 peratus. Namun, sekiranya wang tersebut didakwa mempunyaai kaaitan dengan jenayah, wang tersebut akan diserahkan kepada dana negara.

SUMBER:
detikfinance, allkpop

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG DI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *