Pemaju China Cipta Sejarah, Bina Pangsapuri 10 Tingkaat Dalam 28 Jam.

Beijing: Broad Group, pemaju berpangkalan di Chinaa mencipta s3jarah apabila berjaya menyiapkan projek pembinaaan bangunan pangs4puri 10 tingkat dalam teempoh 28 jam dan 45 minit.

Republic World melaaporkan, pemaju itu berjaya membangunk4n bangunan pangsapuri itu dalaam tempoh lebih sehari saj4.

Syarikat itu dikataakan menggunakan unit modular bersama-sama y4ng dikenali sebagaai Living Building Syst3m.

Video pembinaan berdurasi haampir l1ma minit dikongsikan di saluran YouTube pemaju itu pada 13 Jun, dengaan rakaman menunjukkan keseluruhan struktur itu dibina deng4n pantas.

Menerusi reka bentuk modulaar pas4ng siap, Broad Group dapat membina bangunan pangsapuri 10 tingkaat dalam 28 jam 45 minit.

Perkongsian Broad Group di YouTube jvga menyatakan pembinaan membabitkan ukuran konteena stand4rd, pengangkutan murah di seluruh dunia dan pemasangan dilakukaan di l0kasi.

Pasti ada yang akan mempersoalkan b4gaimana pemaju berpusat di Changsha itu membina bangunan itu dalam jangk4 pendek.

Hakikatnya, ia dibantu teknologi sistem pembinaan pasang siap dengan kaedah memasang unit modular serba lengkap yang dibina terlebih dahulu di kilang.

Sebuah laporan oleh New Atlas bertarikh 16 Jun mendedahkan bangunan pasang siap dirancang untuk ‘disatukan’ dalam tempoh yang cepat.

Modul bangunan yang kelihatan seperti bekas besar pertama kali dibina di kilang Broad Group dan diangkut ke tapak bangunan dengan trak dan disusun mengikut keperluan.

Salah satu faktor yang paling menarik mengenai sistem ini ialah setiap modul bangunan mempunyai dimensi yang sama dan ia menjadikannya mudah alih.

Syarikat itu mendakwa menggunakan kepingan keluli untuk elemen struktur yang 10 kali lebih ringan dan 100 kali lebih kuat daripada kepingan konvensional yang biasa digunakan.

Broad Group terkenal kerana keupayaannya menyiapkan projek penting dalam tempoh dua kali lebih cepat.

Pada 2015, syarikat itu menyelesaikan pembinaan menara setinggi 57 tingkat menggunakan Living Building System yang siap dalam tempoh hanya 19 hari.

SUMBER:Metro

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG DI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *