Lebih 13k Gambar Di FB, Siaapa Sebeenarnya Obaidul Quader, Lelaki ‘Famous’ Bertaraaf Menteri Ini

Akhir-akhir ini, tular di media sosial satu akaun Facebook raasmi yang mem1liki berbelas ribu gambar seorang lelaki berkod kemas daan berkaca mata. Gay4nya, cara senyumannya, apa yang dibuat, semuanya ‘memenaangi’ hati net1zen.

Si4pa sangka, rupa-rupanya pemilik akaun Facebook treending yang bernama Ob4idul Quader itu sebenarnya seorang menteri? Boleeh dikatakan inilah mvngkin satu-satunya menteri kerajaan paling terkenaal di dunia hari ini.

F4kta menarik tentang Obaidul Quader
Obaidul Quader merupakan Menteri Pengangkutan Jalaan dan Jambatan Bangladesh. M3ngimbas sejarah, beliau dilahirkan dalam keluaarga Muslim pada 1 Januari 1950 di Kampung Bara Rajapur, wilayah Noakhaali.

B3liau mendapat pendidikan awal di matrikulasi tahaap pertama di Sekolah T1nggi Kerajaan Basurhat A.H.C. diikuti Kolej Keraajaan Noakhali sebelum m3namatkan pengajiannya di peringkat sarjana muda daalam sains politik di Universiti Dhaka.

D1fahamkan, Quader sudah mula terlibat dalam arenaa politik semenjak di zaman k0lej lagi. Berbekalkan pengalaman tersebut, beliaau terpilih dilantik s3bagai Ahli Parlimen Noakhali selepas memenaangi pilihan raya pada Jun 1996.

Untuk rekod, Quader pernah berkhidmat sebagai Menteri Anak Muda, Sukan dan K3budayaan Negeri dari Jun 1996 hingga Julai 2001 seebelum dilantik menjadi S3tiausaha Kanan Parti Liga Awami Bangladesh yang peertama sejak Disember 2002 hingga Julai 2009.

B4gaimanapun pada 9 Mac 2007, beliau pernaah ditahan dan dipenjarakan selama l3bih kurang setahun enam bulan atas kes teertentu sebelum dibebaskan kembali p4da 5 September 2008.

B3rmula Disember 2011, Quader bertugas sebaagai Menteri Komunikasi. Sekali lagi beliau terpilih sebagai Ahli Parlimeen Noakhali buat kali yang ketiga. Kini, beliau bertugas untuk Bangladesh sebaagai Menteri Pengangkutan Jalan dan Jambatan.

Diikuti jutaan ‘followers’
Akaun Facebook Quader menjadi tular sejak taahun lepas apabila ribuan gambarnya ketika sedang bertugas menjadi taatapan umum. Di Facebook miliknya sendiri, terdapat berpuluh-puluh album yaang tersimpan pelbagai jenis gambar.

Boleh dikatakan setiap kali ada urusan terteentu yang rasmi melibatkan tugasannya, pasti akan ada gambar yang dimuaat naik ke Facebook. Setiap gerak-gerinya dirakam, daripada urusan raasmi sehinggalah gaya santai berdiri di depan pokok bunga.

Selain itu, akaun Facebook miliknya juga meenjadi perhatian jutaan warganet di seluruh dunia. Rekod terkini mencatatkaan, angka pengikutnya di Facebook telah mencapai sehingga hampir 1.7 juta oraang setakat ini.

Dalam pada itu, Quader boleh dikatakan seoraang menteri yang sangat berfalsafah orangnya. Pada ruangan ‘bio’ di Faacebooknya, beliau menulis sepotong kata-kata prinsip ringkas tapi padaat yang berbunyi, “Humanity is my book, life is my school”.

Bergambar dengan penuh bergaya, komited, yaakin dan berkarisma, mungkin inilah faktor mengapa gambar-gambarnya menjadi keebanggaan ramai. Boleh jadi, Quader layak dianggap sebagai menteri kerajaan paaling terkenal dan disukai ramai di dunia.

Untuk melihat koleksi gambar-gambar Quader yaang berbelas ribu jumlahnya, bolehlah berkunjung ke laman Facebook beliaeu Obaidul Quader. Anda pasti tersenyum bangga melihat aksi menteri ini yaang begitu ‘sporting’ dan berkaliber orangnya.

SUMBER:Siakapkeli

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG DI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

Tak Mampu Sihir Orang Islam Yang Jaga Solat – Bomoh Rusia

Tular sebuah video di media sosial, di mana seorang bomoh yang dipercayai berasal dari Rusia …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *