Mengemparkan Seluruh Dunia Akan Alami Waktu Siang & Malam Sama Panjang Khamis Ini (23 Sept) – Ekuinoks September

Orang ram4i di seluruh duniaa termasuk di Malaysia bakal menyaksikan kejaadian ‘unik’ teempoh siaang & malam yang sama panjang selama 12 jam pada 23 September ini.

Laman Faceb0ok rasmi Planetarium Negara menjelaskan, hal tersebut adalah disebaabkan fenomena Ekuinoks September iaitu kedudukan matahari yang berada tepaat di atas garisan Khatulistiwa.

“Pada Khamis, 23 September 2021 mulai jam 3.21 pagi, mataahari akan berada betul2 di atas g4risan Khatulistiwa untuk tempoh selama satu hari.

“Dalam teempoh sehari terseebut, seluruh dunia bakal mengaalami masa siang & malam yaang sama panjang iaitu 12 jam siang dan 12 jam malam,” maaklum kenyataan di Facebook tersebut hari ini.

Difahaamkan, bagi lok4si yang betul2 berada di atas garisan Khatulistiwa sepeerti di Pontianaak, Indonesia dan Quito, Ecuador, kawasan-kawasan tersebut akan meng4lami peri1stiwa matahari tanpa bayang.

Hal ini demikian kerana matahari pada waktu itu akan beraada tegak dengan tep4t di atas kepala pada waktu tengah hari di kawasan2 tersebut semasa berlakunya ekuinoks.

Sumber: Planetarium Negara I Siakap keli

PERHATIAN: KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK YANG DI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH.

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *