[NGERI] Laava Gunung Ber4pi Dilapor ‘Telan’ Rumah Penduduk, ‘Mengalir’ Di Jalan..

Satu leetusan gunung ber4pi di Canary Islands, Sepanyol menyebabkan laava memenuhi jalanan di kawasan perumahan, memaksa sekitar 6,000 penduduk tempatan melarikan diri, lapor Daily Star.

Menurut portal itu, dalam kejaadian 3 petang waktu tempatan pada Ahad lalu (19 September), cairan laava telah ‘memaakan’ bangunan-bangunan di lokasi terlibat. Bagaimanapun, tiada m4ngsa dilaporkan terk0rban dalam kejaadian letvsan pertama sejak 1971 tersebut.

Rakaman tular traagedi itu menunjukkan cairan laava bergerak ke arah kumpulan b0mba yang bertugas di salah sebuah kampung terlibat. Ujar Sergio Rodriguez selaku datuk bandar, laava itu telah memb4kar segala benda yang berada di laluannya.

Tambah Daily Star, cairan ber4pi itu telah memusnaahkan rumah, infrastruktur dan pokok-pokok di kawasan terjejas.

Sementara itu, pasukan krisis tempatan dilaporkan khuatir dengan kesan pelepasan gaas toksik yang berisik0 terjadi sekiranya laava sampai ke lautan.

Lantaran itu, suatu zon khas telah diwujudkan di laut sejajar dengan kawasan pantai manakala kumpulan penyelamat akan menghalang akses ke lokasi terlibat, tulis Daily Star.

Laava setinggi enam meter itu pada awalnya dipercayai bakal tiba ke pantai pada 8 malam waktu tempatan, namun dilaporkan bergerak lebih perlahan.

Berikut adalah kompilasi pergerakan laava semasa kejaadian.

SUMBER: Daily Star, @velocity2121 I Siakapkeli

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *