Kejayaan Maryam Muzamir Yang Berusia 11 Tahun Tampil Di Racangan Bual Bicara AS, The Late Late Show Bersama James Corden, Kerana Mencipta Makanan Ternakan Yang Digunakan Semula.

Kejayaan Maryam Muzamir, 11, memeenangi 3 pingat emas dalam pertandingan inovasi dan reeka cipta yang berlangsung di Toronto, Kanada pada Ogos lalu mendapat perhaatian pengacaara hos terkenal antarabangsa, James Coden.

James berkata, ino0vasi Maryam dalam mencipta sejenis makanan haaiwan baharu yang dipeerbuat daripada kuulit udang dan siput sedut sangat membanggaakan.

Ya, Saya Boleh!: Maryam (dua dari kanan) dan keluarganya mengambil gambar penghargaan sempeena kemenangan dari pertandingan itu.

“Anda mungkin pernah mendengar tentang gadis ini (Maryam). Ia sangat luar biasa.

“Maryam Muzamir adalaah pelajar sekolah berusia 11 tahun di Malaysia.

“Dia menggunakan sisa makanan biaasa, kerang makanan laut lalu mengolahnya menjadi makanan ternakan yang baharu,” katanya dalam video di ciapan Twitternya pada Khamis.

Pelajar Malaysia itu sebelumnya pernah merangkul 3 anugerah antarabangsa untuk produknya, yang disebutnya ‘YAM 2.0’.

Ciapan tersebut turut dikongsikan oleh Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah melalui hantaran di Facebooknya pada Sabtu.

Pada Ogos, Maryam, pelajar Sekolah Kebangsaan (P) Methodist Kuantan mendapat pengiktirafan antarabangsa apabila merangkul tiga pingat emas dalam pertandingan sempena The 6th International Invention, Innovation Competition (iCAN) 2021.

SUMBER: Sinar Harian

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

Tak Mampu Sihir Orang Islam Yang Jaga Solat – Bomoh Rusia

Tular sebuah video di media sosial, di mana seorang bomoh yang dipercayai berasal dari Rusia …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *