[VIDEO] Terpisah Dari ‘Keluarga’, Kisah Morgan Si Ikan Paus Lompat Keluar Dari Tangki, Disyaki Cuba Bvnuh Diri Kerana Tertekan Hidup Terkvrung.

Baru-baru ini tul4r kemb4li mengenai satu video yang memaparkan seekor paus yang berusaha melomp4t dari t4ngki di Zoo Loro Parque di Sepanyol.

D3tik-detik memilvkan itu mendapat perhatian para aktivis dan mereka mengesyaki ia merupakan satu cub4an bu.nvh diri.

Video yang dirak4m pada tahun 2016 itu memperlihatkan ikan p4us yang dinamakan se3bagai Morgan tidak berg3rak selama sepuluh minit ketika ia terbaring di te3pi tangki.

Ramai juga n3tizen yang melih4t video itu meng4takan bahawa Morgan cuba untuk membvnu.h diri kerana tidak suka dikvrung di situ.

Bagaimanapvn, ia telah din4fikan oleh penjaga zoo dan menegaskan bahawa tingkah laku h4iwan itu adalah ‘normal’.
Dalam masa yang sama, s4tu lagi video muncul di media sosial yang menunjukkan Morgan berul4ng kali mengh3ntak kepalanya ke pintu besi.

Dit4ngkap pada tahun 2010
Dif4hamkan, Morgan telah dit4ngkap di Laut Wadden, berdekatan Belanda dan dimasukkan ke dal4m zoo tersebut pada tahun 2010 kerana ia didapati kekurangan zat makan4n dan dalam keadaan yang tidak baik.

Pen4ngkapan h4iwan laut itu juga sebenarnya sudah menjadi perdebatan antara organisasi dan akt1vis hak h4iwan yang berpendapat bahawa orca itu sepatutnya tidak dikvrung.

Ad4 juga dakwaan yang meng4takan Morgan sepatutnya dilep4skan semula ke laut dan tidak dipam3rkan kepada umum. Namun, ia tetap ditempatkan di zoo itu dan menjadi s4lah satu tarikan pengunjung.

Pih4k zoo pula menjel4skan bahawa Morgan tidak boleh dilepaskan semula ke dalam laut kerana ia p3k4k dan tidak akan bert4han lama di situ.

Sem3ntara itu, r4kaman yang dikeluarkan oleh The Dolphin Project itu menunjukkan Morgan terb4ring di tepi tangki konkrit sepanjang 100 meter dan dengan kedalaman 12 meter, di b4wah papan tanda yang tertera ‘Loro Parque’.

Morg4n masih kek4l di zoo itu sehingga ke hari ini dan difahamkan ia mengalami detik ‘pilu’ apabila keh1langan anaknya pada bulan lalu.

Sejak b3berapa tahun lalu, banyak laporan berkaitan paus dalam kvrungan yang menunjukkan tingkah laku ke arah menc3derakan diri sendiri seperti mengh3ntak kepala pada tangki.

Malah, ik4n paus bernama Kiska juga telah bertindak mengh3ntak kepala pada tangki dan rakaman kejadian itu tular sejak minggu lalu.

Bagaiman4pun, tingkah laku itu juga dikesan pada paus yang tinggal di lautan dan pakar mengesyaki bahawa ia ada kaitan dengan kekeliruan dan p3nyakit yang dial4mi mereka.

Sumber: The Sun I Siakap keli

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

[Video] Wanita Berhadapan Detik Cemas, Badak Sumbu Hampir Sodok Kereta!

Sebut sahaja tentang badak sumbu, pasti s3mua tahu bahawa haiwan ini memiliki berat badan yang …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *