Dakwaan 2 Pelajar M4ti Selepas Divaksin, P0lis Terima Dua Laporan..

IPOH: Polis Perak hari ini mengesahkan menerima 2 laporan polis masing-masing dibuat Pengeetua Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tasek Damai dan Pegawai Pendidikan Kesihatan Daerah, beerhubung berita palsu kononnya dua pelajar sekolah itu menlnggal dunla selepas meneerima suntikan C0VlD-19.

Ketua Polis Perak, Datuk Mior Fatidalathrash Wahid, berkataa laporan dibuat mereka terbabit berhubung ketidakpuaasan haati terhadap dakwaan kem4tian 2 pelajar berkenaan.

Beliau berkata, susulan itu kertaas siasaatan dibuka mengikut Seksyen 504 Kanun Keseksaan iaitu dengan sengaaja mengaaibkan dengan niaat membaangkitkan pecaah keamanan, selain Seksyen 505(b) kanun sama kerana menyebabkan ketaakutan atau kegeentaran awam.

“Siasatan awal mendapati kem4tian kedua-dua pelajar sekolah itu disahkan sebelum Program Imunisaasi C0VID Kebangsaan (PICK) bagi golongan remaja dilaksanakan di Perak iaitu beermula 20 September lalu.

“M4ngsa pertama iaitu pelajar perempuaan Tingkatan Lima yang masih belum menerima suntikan vaksin COVID-19 menlnggal dunia pada 18 Ogos lalu di Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) Ipoh akibat masalah kesihatan iaitu diaabetes, selain didapati positif C0VID-19.

“Mangsa kedua pula ialah pelajar lelaki Tingkatan Lima yang menlnggal dunia pada 17 September lalu di HRPB kerana masalah jantung berlubaang dan pelajar ini juga masih belum menerima imunisasi vaksin C0VID-19,” katanya dalam kenyataan, malam ini.

Terdahulu, tular klip video berdurasi satu minit 38 saat memaparkan seorang wanita sedang berucap kepada sekumpulan individu sebagai tanda solidariti untuk menuntut hak pelajar sekolah tidak diwajibkan mengaambil vaaksin C0VID-19.

Dalam ucapannya, wanita itu mendaakwa berlaku dua kes kem4tian pelajar SMK Tasek Damai disebabkan vaksin, selaain dua lagi pelajar di lokasi berlainan termasuk di Lahad Datu, Sabah, serta dua lagi remaja di Ipoh yang kononnya mengalaami alahan serius selepas divaaksin.

SUMBER:Berita HArian I Kosmo

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIKย  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

Tak Mampu Sihir Orang Islam Yang Jaga Solat – Bomoh Rusia

Tular sebuah video di media sosial, di mana seorang bomoh yang dipercayai berasal dari Rusia …

Leave a Reply

Your email address will not be published.