P0lis Men4han 20 Individu Termasuk 6 Wanita Semalam Dan Kelmarin

KUALA LUMPUR: Polis men4han 20 individu termasuk enam wanita semalam dan kelm4rin, berhubung rusvhan di depan tokong di Bandar Salak Selatan, Jalan Sung4i Besi, di sini, Selasa lalu.

Ketua Polis Daerah Cheras, Asisten Komisioner Muhammad Idzam Jaafar, berkata pih4knya men4han semua suspek terb4bit rusvhan itu, susulan pen4hanan ind1vidu berusia antara 18 hingga 84 tahun berkenaan.

Kat4nya, ini menjadikan keseluruhan tangk4pan kepada 24 orang selepas empat lel4ki berusia antara 18 hingga 50 tahun dit4han pada hari kej4dian dan dir3man dua hari berakhir semalam.

“Pad4 jam 1.30 pagi semalam, kita mengepvng kawasan kejadian untuk membuat tangk4pan. Pihak tokong menyerah diri dan menyerahkan surat permohonan maaf kepad4 polis. Berikutan itu, kita menahan 12 lelaki dan enam wanita.

“Kit4 juga menah4n dua lelaki pada jam 8.30 malam kelmarin bagi membantu sias4tan. Daripada semua tahanan hari ini dan semalam, dua sudah dibeb4skan deng4n jaminan polis atas faktor usia.

“Perm0honan reman dibuat ke atas baki 18 suspek dan hanya 10 direman sehari,” kat4nya dalam kenyataan, hari ini.

Muhammad Idzam berkata, kertas siasatan yang lengkap sudah diserahkan kepada Timb4lan Pendakwa Raya hari ini dengan cadangan pertvduhan mengikut Seksyen 148, 186 dan 353 Kanun Kes3ksaan.

Kat4nya, turut dicadangkan pertvduhan mengikut Peraturan 17 Peraturan-Per4turan Pencegahan dan Pengawalan Peny4kit Berjangkit (Pelan Pemulihan Negara) 2021, berikutan suspek mel4nggar prosedur operasi standard (S0P) Per1ntah Kawalan Pergerakan (PKP) dengan berkumpul di tempat awam.

“P0lis menafikan terdapat tindakan untuk merob0hkan mana-mana tokong dalam kej4dian itu, susulan dakwaan satu video tular di media sosial.

“Kit4 menasihatkan orang ramai supaya tidak membuat sebarang spekulasi, and4ian atau pendapat boleh menimbulkan kekeliruan, kegusaran serta menggug4t ket3nter4man awam,” katanya.

Dal4m kej4dian kira-kira jam 11.45 pagi itu, kira-kira 30 individu dikatakan memb4ntah tindakan Pejabat Tanah dan Galian Kuala Lumpur mahu mewujudkan laluan ke kawasan pembinaan sebuah sekolah berhampiran tokong terbabit.

Muhammad Idzam dipetik berkata, satu operasi dijalankan PTG Kuala Lumpur untuk membina pagar penghadang, bagi membina jalan untuk dijadikan laluan ke sekolah dan bukan meroboh binaan.

Dalam operasi itu, pasukan dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Cheras hadir bagi memastikan kesel4matan dan kelancaran operasi.

Semasa operasi dijalankan, terdapat sekumpulan lelaki dan wanita membawa k4yu dan b3si memb4ntah tindakan itu.

Kumpulan ini mengh4lang dan meros4kkan jentolak, selain menyer4ng anggota polis yang bertugas di tempat kej4dian.

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *