Adakah R0h Orang M4ti Boleh Pulang Melawat Orang Hidup? Ini Jawapan Mufti

Kita mvngkin pernah mendengar berita cerita bahawa roh orang m4ti akan pvlang melaw4t orang yang masih hidup. Malah, ada juga dalam kalangan orang dew4sa berp3san perkara yang sama ketika kita masih kanak-kanak lagi k4n?

Jad1 persoalannya, betul ke roh orang m4ti memang boleh kembali k3 melawat ahl1 keluarganya masih hidup? Bagi menjawab persoalan tersebut, Mvfti Wilayah Pers3kutuan, Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri telah menghurai secara p4njang leb4r yang dimuat naik di laman web Pejabat Mufti Wilayah Persekutu4n.

Jom b4ca penjelasan tersebut dibawah. Semoga bermanfa4t.

Soal4n

Ass4lamualaikum SS Dato’ Seri Mufti, soalan saya, adakah jika arwh suami kit4 balik, kita dapat merasai kehadirannya?

Jaw4pan

Alh4mdulillah, pujian dan syukur kepada Ilahi dengan pelbagai kurn1aan dan anug3rah yang tidak terhitung buat kita semua. Selawat dan salam k3 atas Nabi SAW, k3luarga, sahabat dan yang mengikut jejak langkahnya hingga h4ri kesud4han.

Ruh i4lah jisim nurani, sejenis cahaya yang hidup dan bergerak dar1 alam yang tingg1. Tetapi tabiatnya berbeza dengan tabiat jisim yang dapat dik3san oleh panca1ndera kerana tabiat jisim biasanya dapat berjalan dalam jas4d yang kas4r sebagaimana air yang mengalir dalam bunga mawar, minyak dal4m buah zaitvn, dan 4pi dalam b4ra.

Jis1m yang biasa tidak dapat diganti, dipisah-pisah mahupun dipec4h-pecahkan, bahk4n memberi kehidupan kepada jasad dengan segala kaitannya sel4gi jasad kas4r itu wajar menerima curahan cahaya daripadanya dan selagi tid4k ada hal-hal y4ng menghalang alirannya. Jika tidak demikian, m4tilah jasad 1tu. Pend4pat ini adalah yang dipilih oleh al-Razi dan Ibn al-Qayyyim d4lam kit4bnya yang masyhur, al-Ruh.

Rvh juga bukanlah jisim dan bukan pula jenis jasmani. Ia berkait4n dengan tvbuh sebagai pembimbing dan pengatur sahaja. Ini pendapat hujj4tul Islam, Im4m al-Ghazali dan juga Abu Qasim al-Raghib al-Asfahani. (Lih4t Tafsir al-Mar4ghi, 8/4020)

Sayy1d Qutb berkata: Apabila mereka bertanya Rasulullah SAW meng3nai ruh, mak4 Allah memerintahnya supaya memberi jawapan kepada mereka bah4wa ruh itu adal4h urusan Allah. Hanya ilmu Allah sahaja yang mengetahuinya dan tiada sesi4pa pun yang mengetahui selain Allah. (Lihat Fi Zilal al-Quran, 10/261)

Firman Allah SWT:

وَيَسْأَلُونَكَ عَنِ الرُّوحِ ۖ قُلِ الرُّوحُ مِنْ أَمْرِ رَبِّي وَمَا أُوتِيتُم مِّنَ الْعِلْمِ إِلَّا قَلِيلًا

Maksudnya: “Dan mereka bertanya kepadamu tentang roh. Katakan: “Roh itu darip4da perkara urusan Tuhanku dan kamu tidak diberikan ilmu pengetahuan mel4inkan sedikit sahaja.”

(Surah al-Isra’: 85)

Syeikh Abdul Rahman al-Sa’di di dalam tafsirnya, Taysir al-Karim al-Rahman berk4ta: Ayat ini menunjukkan tentang kelemahan manusia iaitu dalam sesetengah perkara mereka tidak mampu untuk mencapai dan mengetahuinya. Diseb4bkan itu, Allah memerintahkan Nabi Muhammad SAW agar menjawab persoalan meng3nai roh ini dengan menyerahkan urusannya kepada Allah.

Firman Allah ﷻ lagi:

اللَّـهُ يَتَوَفَّى الْأَنفُسَ حِينَ مَوْتِهَا وَالَّتِي لَمْ تَمُتْ فِي مَنَامِهَا ۖ فَيُمْسِكُ الَّتِي قَضَىٰ عَلَيْهَا الْمَوْتَ وَيُرْسِلُ الْأُخْرَىٰ إِلَىٰ أَجَلٍ مُّسَمًّى ۚ إِنَّ فِي ذَٰلِكَ لَآيَاتٍ لِّقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ

Maksudnya: Allah (Yang Menguasai Segala-galanya), Ia mengambil dan memisahkan satu-satu jiwa dari badannya, jiwa orang yang sampai ajalnya semasa matinya, dan jiwa orang yang tidak m4ti: dalam masa tidurnya; kemudian Ia menahan jiwa orang yang Ia tetapkan m4tinya dan melepaskan balik jiwa yang lain (ke badannya) sehingga sampai ajalnya yang ditentukan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi tanda-tanda yang membuktikan kekuasaan Allah bagi kaum yang berfikir (untuk memahaminya).

(Surah al-Zumar: 42)

Ayat di atas juga menjadi dalil yang menunjukkan bahawa roh orang yang m4ti tidak akan kembali, bahkan Allah ﷻ yang berkuasa menahannya dari kembali ke dunia. Ini sepertimana riwayat daripada Sa’id bin Jubair Rahimahullah (tabi’en dan juga anak murid kepada Ibn ‘Abbas R.Anhuma) yang mana mengatakan bahawa telah dikumpulkan di antara roh-roh orang yang hidup dan yang telah m4ti (di dalam mimpi) kemudian Allah ﷻ menahan roh orang yang telah mati dan melepaskan roh orang yang hidup kepada jasadnya semula. Ianya juga adalah pendapat Ibn Zaid Rahimahullah. (Lihat Tafsir al-Tabari, 21/298-299)

Ada dua pendapat ahli tafsir tentang ayat ini. Salah satunya, bahawa ruh orang yang ditahan adalah ruh orang yang sudah men1nggal, sehingga dia tidak mungkin kembali kepada jasadnya di dunia. Sedangkan ruh orang yang dilepas adalah ruh orang yang tidur. (Lihat al-Ruh oleh Ibn al-Qayyim, hlm. 31).

Diriwayatkan daripada Ibn Abbas R.Anhuma, beliau menjelaskan tafsir ayat tersebut dengan katanya:

إِنَّ أَرْوَاحَ الْأَحْيَاءِ وَالْأَمْوَاتِ تَلْتَقِي فِي الْمَنَامِ فَتَتَعَارَفُ مَا شَاءَ اللَّهُ مِنْهَا، فَإِذَا أَرَادَ جَمِيعُهَا الرُّجُوعَ إِلَى الْأَجْسَادِ أَمْسَكَ اللَّهُ أَرْوَاحَ الْأَمْوَاتِ عِنْدَهُ، وَأَرْسَلَ أَرْوَاحَ الْأَحْيَاءِ إِلَى أَجْسَادِهَا

Maksudnya: Sesungguhnya ruh orang yang hidup dan ruh orang m4ti bertemu dalam mimpi. Mereka saling mengenal sesuai yang Allah kehendaki. Ketika masing-masing hendak kembali ke jasadnya, Allah menahan ruh orang yang sudah m4ti di sisi-Nya, dan Allah melepaskan ruh orang yang masih hidup ke jasadnya. (Lihat Jami’ al-Bayan fi Ta’wil al-Qur’an, 21/298; al-Jami’ li Ahkam al-Quran, 15/260; Madarik al-Tanzil wa Haqa’iq al-Ta’wil, 4/56 dan Zad al-Masir oleh Ibn al-Jauzi 4/20)

Said bin Jubair Rahimahullah pula berkata:

إِنَّ اللَّهَ يَقْبِضُ أَرْوَاحَ الْأَمْوَاتِ إِذَا مَاتُوا، وَأَرْوَاحَ الْأَحْيَاءِ إِذَا نَامُوا، فَتَتَعَارَفُ مَا شَاءَ اللَّهُ أَنْ تَتَعَارَفَ

Maksudnya: Sesungguhnya Allah menahan ruh-ruh orang m4ti apabila mereka m4ti dan ruh-ruh orang hidup apabila mereka tidur. Mereka akan bertemu dan berkenalan mengikut kehendak Allah. (Lihat al-Jami’ li Ahkam al-Quran, 15/260)

Berkenaan dengan jawapan di atas, jelas menunjukkan pada kita bahawa ruh tidak akan kembali selepas kem4tian. Cumanya apabila seseorang sentiasa bersama dengan seseorang seperti pasangan suami isteri yang hidup dengan harmoni dan bahagia dan sentiasa pergi ke masjid pada setiap waktu solat. Apabila salah seorang men1nggal dunia, kelaziman ke masjid diteruskan tetapi terasa pasangannya masih bersamanya. Ini lebih kepada perasaan kasih sayang dan imbasan nostalgia kebersamaannya dengan dengan pasangan yang disayanginya.

Kami syorkan supaya yang hidup, apabila mengingatkan kepada yang m4ti hendaklah memohon keampunan dan berdoa untuknya. Semoga Allah tempatkan mereka yang mendahului kita pada tempat yang baik bersama para Nabi, siddiqin, syuhada’ dan solehin. Amin.

Sumber : Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *