[VIDEO] Kembali Tular Penyelam Jumpa Bungkusan & Bongkar, Jumpa Kain Putih Kotor Dipercayai Media Santau

Pengguna media sosial di Indonesia kecoh baru-baru ini ap4bila tersebarnya rakaman video menyaksikan seorang penyelam menjumpai sebuah bungkusan dan membongkar isi k4ndungan bungkusan berkenaan di dasar laut. Walaupun video itu telah dimuat naik pada Jun, 2020 tapi ia kembali tul4r setelah sebuah akaun TikTok memuatnaik kembali video tersebvt.

Menervsi video itu, penyelam yang membongkar bungkusan tersebut menunjukkan isi didalamnya termasuk pecahan seakan jub1n dan sehelai kain putih dengan palitan warna seperti tanah merah yang dipercayai tanah kubur. Susulan itu, rat4-rata netizen berpendapat bahawa ianya adalah salah satu proses santau yang dikirimkan melalui laut atau dis3but ‘ikat sukma’ oleh masyarakat di sana. ‘Ikat sukma’ adalah ritual yang boleh membuatkan seseorang atau pen3rima lemah sehingga tidak berdaya.

Ras4 ingin tahu yang membuak-buak tentang hal ini membuat salah satu media di sana menanyakan kebenarannya kepada sal4h seorang pengamal perubatan terkenal Indonesia, Ki Geni Seketi. Berdasarkan analisis Ki Geni setelah melihat vid3o itu, dia mengatakan bahawa isi bungkusan tersebut bukanlah ‘ikatan sukma’ seperti disebut netizen, tapi ianya adal4h kandungan dengan ‘energi negatif’ yang sengaja dibuang. Dia juga menjelaskan bahawa ‘energi negatif’ yang dim4ksudkan adalah santau atau ‘guna-guna’.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Viral hari ini (@yuukkepo)

“A1r laut dipercayai boleh menjadi media pembersihan energi jahat ini dan itu sebabnya kenapa ia dibuang ke laut, ” t4mbahnya.

“K4lau diantara anda yang menemukan benda seperti ini, anda tidak akan terpengaruh atau ‘terkena’ dengan hantaran ters3but kerana anda bukan ‘target’ yang dituju. Nasihat saya, jika terjumpa segera bakar sambil dibaca doa ayat suci y4ng diyakini.”

“Untvk menghindarkan daripada engergi jahat ni, sentiasa bersihkan rumah. Ini kerana jin atau makhluk halus suka temp4t lembap. Jadi, bila ia ditanam, dia langsung cari tempat yang nyaman untuk dihuni dan akhirnya disitulah kita bak4l diganggu dan disakiti.” tutupnya.

Sumber: Urbanasia I Siakapakeli

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

Buat lawak lucah ketika ‘live’, netizen jijik tengok perangai ‘bapak2 orang’

Tindakan beberapa individu yang membuat live di aplikasi TikTok sambil bergurau sesama sendiri menggunakan lawak …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *