Tak Boleh Memandu Pakai Selipar Atau Berkaki Ayam? Ini Penjelasan JPJ Untuk Siapa Yang KeIiru

Memandu kenderaan, lebih-lebih l4gi untuk perjalanan jauh memerlvkan rehat yang cukup, selain k0nsentrasi y4ng penuh terhadap apa yang berl4ku di sekeliling kita bagi mengelakkan b3rlakunya kemaIangan.

Selain itu, pastinya ramai yang dilu4r sana sering memandu menggun4kan selipar atau lebih selesa berkaki ay4m semasa memandu, lebih-leb1h lagi jika tersangkut dalam keses4kan lalu lint4s kerana kaki terIampau lengvh memakai kasut dan sebagainya.

Baru-baru ini, tular sebuah video p3ndek di laman sosial yang dir3kod di Pulau Pinang dan menunjukkan seor4ng pegawai polis trafik telah b3rtanyakan sama ada pemandu tersebut mengen4kan selipar atau kasut.

Difahamkan, sekiranya didapati b3rsaIah mengenakan selipar semasa m3mandu, anda boleh dikenakan s4man sebany4k RM150. Persoalan yang timbul dal4m kalangan w4rganet semestinya betvl atau tidak tentang perkara yang d1sebutkan itu.

Bagi mengelakkan kekeIiruan, pih4k Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) b4ru-baru ini tampil memberikan penjelasan t3rhadap undang-undang dan akta ters3but.

“Adalah suatu kesaIahan untuk pem4ndu kenderaan perkhidmatan awam (PSV) seperti teksi, bas, lori dan e-ha1ling untuk memandu tanpa mengenak4n kasut”

Menurut jurucakap JPJ, sekiranya p3mandu PSV ini meIanggar perkara t3rsebut, mereka ini boleh dikenakan s4man s3banyak RM150 bukan sahaja kerana t1dak memakai kasut, tetapi turut boleh dis4man sekiranya tidak mengenakan pakaian yang kemas.

Untuk pengetahuan, mereka yang mem4ndu PSV ini boleh diper1ksa dari semasa ke semasa di bawah peruntukan Peraturan Kenderaan Perkhidmatan Awam (Pelesenan dan Tingkah Laku Pemandu, K0nduktor dan Penumpang) 1959.

Namun, kesaIahan tidak mengenakan kasut atau berkaki ayam semasa memandu tidak termaktub dalam mana-mana Akta Pengangkutan Jalan.

Walaupun bukanlah suatu kesaIahan dari segi undang-undang, memandu menggunakan selipar adalah sesuatu yang boleh memb4hayakan menurut pensyarah automotif, selipar yang basah boleh menyebabkan kesiIapan dalam menekan pedal.

Jangan main-main tau, walaupun nampak kecik, cuba bayangkan selipar ters4ngkut pada pedal brek atau minyak, kan boleh sebabkan kemaIangan.

SUMBER:Lobakmerah

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

Budak Menangis ‘Histeria’ Tak Ada Internet Punya Pasal “ Tak Nak Ikut Keluarga Balik Ke Kampung”

Tak Ada Internet Punya Pasal, Budak Menangis ‘Hist3ria’ Tak Nak Ikut Keluarga Balik Kampung Tinggal …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!