“SPR Terima Notis Pembubaran DUN Melaka” – Kerajaan Negeri Sedia Ada Akan Menjadi Kerajaan Sementara Sehingga PRN Dilaksanakan.

PUTRAJAYA, 5 Okt (Bernama) — Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) t3lah menerima pemakluman rasmi berhubvng pembubaran Dewan Undangan Neger1 (DUN) Melaka penggal ke-14, kata Setiavsaha SPR Datuk Ikmalrudin Ishak.

Beliau dalam satu kenyataan har1 ini berkata SPR menerima pemaklum4n rasmi berhubung pembubaran DUN Melaka pada 4 Okt itu daripada Speak3r DUN Melaka.

Ikmalrudin berkata berdasark4n Fasal (4) Perkara 19 Perlembag4an Negeri Melaka, satu pilihan raya h3ndaklah diadakan dalam tempoh 60 h4ri dari tarikh pembubaran DUN itu.

“SPR akan mengadakan mesyu4rat khas bagi membincangkan mengen4i pelaksanaan pilihan raya tersebut,” kat4nya dan menambah bahawa tarikh m3syuarat berkenaan akan dimaklumkan k3mudian.

Speaker DUN Melaka Datuk Seri Ab Rauf Yusoh dalam sidang med1a khas di Melaka hari ini mengumumkan bahaw4 DUN Melaka dibubarkan pada 4 Okt s3telah dipersetujui Yang Dipertua Negeri Tun Mohd Ali Rustam dan Pr0klamasi Pembubaran DUN Melaka y4ng ke-14 diwartakan pada hari ini.

Ia susulan tindakan emp4t Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) mengumumkan hilang kepercayaan dan m3narik sokongan terhadap kepimpinan Ketua Menteri Datuk Sulaiman Md Ali.

Mereka ialah Datuk Seri Idris Haron (BN-Sungai Udang), Datuk Nor Azman Hassan (BN-Pantai Kundor), Datuk Norhizam Hassan Baktee (Bebas-Pengkalan Batu) dan Noor Effandi (Bersatu-Telok Mas).

Ab Rauf berkata buat m4sa ini, kerajaan negeri sedia ada akan menjadi kerajaan sementara seh1ngga PRN dilaksanakan.

SUMBER:Bernama

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *