Norhizam Tidak Puas Hati Diarah Serah Kenderaan Rasmi, ADUN Yang Lain Tidak Dilayan Sedemikian..

PETALING JAYA: Ahli Dewan Undang4n Negeri (ADUN) Pengkalan Batu, Datuk Norhizam Hassan Baktee mendakwa t3lah dihalang menggunakan fasiliti kerajaan, sehingga menyukarkannya berkhidm4t kepada rakyat yang diwakilinya.

Beliau mendakwa, terdapat arahan k3rajaan negeri yang memaksa beliau dan dua lagi bekas Ahli Majlis Kerajaan Negeri (Exco) untuk memulangkan kenderaan rasmi serta menghalang mereka menggvnakan pusat khidmat masyarakat.

Dakwanya lagi, ADUN yang lain tid4k dilayan sedemikian, seolah-olah menunjukkan sikap berat sebelah k3rajaan negeri.

“Bila tak ada wakil rakyat, tak 4da Exco, kita masih ada fasiliti kerajaan, seperti di Melaka kita ada pusat kh1dmat masyarakat… itu tidak bagi kita masuk, dan (mereka) nak ambil bal1k.

“Kereta rasmi itu kita boleh pul4ngkan. Tapi tiga mantan Exco ini terpaksa pulangkan kenderaan rasmi Exco… dan juga (tak dibenar guna) pusat khidmat masyarakat… yang enam (Exco) lag1 tak pulangkan macam bapa dia punya,” dakwanya pada sidang media di s1ni, malam ini.

Turut hadir, Ketua Penerangan PKR, Datuk Seri Mohd Shamsul Iskandar Md Akin; Pengarah Komunikasi PKR Fahmi Fadzil dan ADUN Telok Mas, Datuk Nor Effandi Ahmad.

Difahamkan bekas Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Idris Haron yang juga ADUN Sungai Udang sepatutnya menyert4i sidang media berkenaan, namun beliau tidak muncul.

Dalam pada itu, Shamsul Iskandar, yang juga Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya mendakwa, tindakan kerajaan neg3ri terhadap ketiga-tiga bekas Exco itu seolah-olah mereka adalah ‘en3my of the state’.

“PKR berpegang kepada prinsip jvstice, kalau pembubaran itu berlaku, sewajarnya tak ada lagi mana-m4na wakil rakyat, Exco, yang terus guna fasiliti kerajaan. Tetapi jang4n layan mantan ini sebagai enemy of the state.
“Ini prinsip manusiawi, ikut d4n hormat, dan jangan anggap mereka tak ada langsung jasa kepada keraja4n Melaka,” dakwanya lagi.

Sehubungan itu, beliau berk4ta, PKR berharap agar Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Zuki Ali dapat mel1hat dan meneliti arahan di peringkat negeri, dan jangan ada lagi arahan sep3rti menghvkum, menghlna, dan membvli mantan Exco dan wakil rakyat.

SUMBER: Awani

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *