[Rezeki] Nelayan Jadi Jutawan Segera, Temui ‘Batu Terapung’ Bernilai Lebih RM 5.6 Juta..

Tuah ayam nampak di kaki, tu4h manvsia siapa yang tahu. Seorang nelayan dilaporkan telah menemui sejvmlah b3sar muntah ikan paus yang kelihatan seperti batu pada mata kasar t3rapvng di sebuah kawasan berdekatan pantai di selatan Thailand yang diangg4rkan b3rnilai hampir 1 juta pound (RM5.6 juta).

Narong Phetcharaj yang bias4nya m3ndapat sebanyak 200 pound (RM1,134) sebulan hasil dari memancing dikatak4n tel4h melihat benda aneh yang dibawa oleh arus ombak di Pantai Niyom, lap0r Daily Mail.

Setelah memeriksa dengan t3liti, d1a menyedari bahawa ia mempunyai tekstur yang sama dengan muntah ik4n pavs.

Dia kemudiannya menghantar 0bjek tersebut kepada pakar di Universiti Prince of Songkla untuk diuji dan h4silnya membuktikan bahawa itu adalah muntah paus atau ambergris yang asli.

Dengan berat 30kg, penemuan n3layan itu bernilai sebanyak 1 juta pound dan ia dianggarkan berdasarkan harga mvntah ikan paus sebelum ini yang telah terjual lebih dari 35,000 pound sekil0gram.

Dalam pada itu, Phetcharaj meng4takan bahawa tidak ada penduduk yang pernah melihat atau menyentuh muntah ik4n paus sebelum ini, justeru, penemuan itu membuatkan mereka kagum.

Dia pada awalnya membungkus munt4h ikan paus itu dalam tuala dan menyembunyikannya di dalam kot4k kadbod sebelum memberitahu keluarganya mengenai penemuan itu.

Tidak cuma itu, dia juga memer1ksa sendiri objek itu terlebih dahulu di rumah dengan memanaskannya di atas svdu.

“Saya sangat teruja sehingga s4ya tidak tahu apa yang harus dilakukan. Saya merancang untuk menjual ambergr1s kerana saya sudah menerima sijil yang membuktikan bahawa ia asli.

“Sekiranya saya dapat harga y4ng baik, saya akan berhenti bekerja sebagai nelayan dan mengadakan pesta vntuk rakan-rakan saya,” katanya.

Ambergris dihasilkan oleh ik4n paus sp3rma dan ia dikatakan mempunyai bau yang busuk pada awalnya, tet4pi setelah l3ndir mengering, ia akan menghasilkan aroma yang manis dan tahan lama.

Ia menjadi ramuan istimewa yang dicari d4lam industri minyak wangi.

Pemain Video

Sumber: Daily Mail

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *