[VIDEO] Dentuman Kuat Kedengaran, Lubang Raksasa Tiba-tiba Muncul Seakan Hidup Apabila Makin Membesar Menelan Daratan..

Penduduk luar bandar Mexico dig3mparkan dengan kemunculan satu lubang raksasa ‘sinkhole’ secara tiba-tiba. Ap4 yang lagi mengejutkan ialah lubang raksasa itu seolah-olah hidup kerana sem4kin membesar dan menelan daratan.

Dentuman Kuat Kedengaran, Lubang R4ksasa Tiba-tiba Muncul Seakan Hidup Apabila Makin Membesar Menelan Dar4tan

Kejadian yang berlaku pada 29 Mei 2021 di Santa Maria Zacatepec, Puebla, keluarga Sanchez pada mulanya mend3ngar satu bunyi dentuman yang kuat yang disangka mereka bunyi petir yang d1sebabkan sambaran kilat.

Namun mereka segera mengetahui terd4pat kejadian tahan runtuh yang menghasilkkan lubang berlaku berh4mpiran dengan rumah mereka.

Terdengar Dentuman Kuat, Lubang R4ksasa Tiba-tiba Muncul Dan Seakan Hidup Apabila Semakin Membesar Menelan D4ratan

Pada mulanya lubang itu hanya seb3sar 5 meter namun kemudian membesar sehingga 30 meter pada keesokan h4rinya dan kemudiannya menjadi 80 meter besar!

Lubang yang semakin membesar itu m3mpunyai kedalaman kira-kira 20 meter dan sudah menghampiri kediaman keluarg4 Sanchez dan jika terus membesar maka rumah mereka juga akan ‘ditel4n’ oleh lubang r4ksasa tersebut.

Terdengar Dentuman Kuat, Lubang Raks4sa Tiba-tiba Muncul Dan Seakan Hidup Apabila Semakin Membesar Menelan Dar4tan

Heriberto Sanchez, yang berasal dari n3gara tenggara bahagian Veracruz menyuarakan kebimbangannya akan kehil4ngan tempat tinggal kerana mereka bukan orang asal di situ dan tidak mempuny4i saudara-mara.

Pihak berkuasa sedang menyiasat punc4 kejadian lubang raksasa tersebut dan mencari cara penyelesaian untuk meny3lamatkan dan melindungi penduduk tempatan pada masa yang sama. Setak4t ini, tiada sesiapa yang cedera akibat insiden berkenaan.

Terdengar Dentuman Kuat, Lubang Raks4sa Tiba-tiba Muncul Dan Seakan Hidup Apabila Semakin Membesar Menelan Dar4tan

Menurut Gabenor Santa Maria Zacatepec, para penduduk yang tinggal berhampiran dengan lubang r4ksasa tersebut tel4hpun dipindahkan dan orang ramai dilarang mendekati lubang tersebut kerana t4kut terjadi apa-apa yang tidak diingini.

VIDEO:

Fenomena sinkhole kebiasaaannya berlaku secara semulajadi namun turut dipengaruhi oleh akitiviti manusia dan ianya terbentuk berpunca daripada tanah mendap dan turut dipengaruhi perubahan aliran dan kandungan air semula jadi, paip bawah tanah yang pecah dan sebagainya.

Terdengar Dentuman Kuat, Lubang Raksasa Tiba-tiba Muncul Dan Seakan Hidup Apabila Semakin Membesar Menelan Daratan
Kereta Myvi terbenam dalam lubang sinkhole di Kuala Lumpur pada tahun 2019

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *