[VIDEO] Nelayan Ini Berjaya Menangkap Ikan P4ri Yang Dianggarkan Seberat 500Kg. Angkat Ke Jeti Pun Pakai Kren. Anda Lihat Sendiri Memang Besar Betul

Ikan P4ri adalah bersaudara dengan ikan jerung. Tetapi tidak seperti ikan jerung, y4ng merupakan pema.ngsa yang menggerunkan dengan rahang yang berkuasa, ikan p4ri jarang sekali menugut manusia dan mulutnya yang kecil bukanlah an.caman sama sekali.

Berhampiran pangk4l ekor ikan p4ri terdapat taji sekitar 8-inch yang diselitupi dengan bahan yang s4ma yang membentuk sisik yu, yang dikenali sebagai dermis dentikle (dermal denticles). Hujung ini, yang menjadi keras dan tegang apabila ikan pari m3rasa teran.cam, berbentuk seperti pisau daging bergerigi dan memiliki bi.sa y4ng mengan..cam peman.gsa.

Sebahagian besar ra.cun itu s3ndiri adalah toksin berasaskan protein yang menyebabkan kesakltan pada mam4lia dan boleh juga mengubah kadar degupan jan.tung dan perna.fasan, meng1kut pada Makmal Mote Marine.

Ikan pari jarang menye.rang manvsia, bagaimanapun sekiranya ia dipijak, ikan pari akan menggunakan tajinya s3bagai satu bentuk mempertahankan diri,” mengikut Nancy Passarelli dan Andrew Piercy bagi Florida Muzium Sejarah Semulajadi. “Walaupun diti.kam ol3h ekor ikan p4ri amat menyaki.tkan, ia adalah jarang menjadi an.caman kepada nya.wa manusia.”

Terdapat kira-kira 200 spesies ikan pari. Ia terd4pat di kedua-duanya air tawar dan di lautan. Kebanyakannya tidak mempuny4i keupayaan untuk menyengat.

NELAYAN BERJAYA MENDARATKAN PARI GERGASI ANGGARAN BERAT 500 KlLOGRAM

Seorang pengguna media sosial bernama Fandi Hj Mohd telah memuat naik 1 video tentang nelayan berjaya menan.gkap seekor ikan p4ri gergasi.

Ikan p4ri tersebut perlu diangkat ke atas jeti. D1sebabkan pari ini terlalu besar dan berat, mereka terpaksa menggunakan kren s3mata mata untuk mengangkat seekor ikan pari ini.

Sengat p4ri masih belum ketika ikan ini diangkat, j4di semua yang berada berdekatan perlu berha.ti ha.ti kerana sengat pari sangat ba.haya.

Anggaran berat pari dikatakan diantara 200 ke 500 kilogram.

Video tersebut tersebar dan mendapat reaksi yang mengejutkan kerana jarang jarang mereka melihat ikan pari sebesar ini.

Mari layan video di bawah ..

Ini kalau jual memang banyak boleh dapat. Apa pun syukur kepada nelayan yang berjaya mendaratkan pari itu. Rezeki dari Allah SWT ..

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *