Varlan Baharu C0VlD-19 Semakin Licik Tipu Sistem Imunlti Manusia…

PETALING JAYA – Seorang peng4mal perubatan menyifatkan varlan C0vld-19 baharu semakin licik menipu sistem 1muniti manusia termasuk kanak-kanak dengan tiada sesiapa dapat memberi jamin4n golongan umur mana lebih kebal berdepan ancaman wab4k tersebvt.

Pakar bius d1kenali sebagai Dr. Hana Hadzrami berkata, begitupun, ramai ibu bapa sangat r1sau mengenai rislko kesan sampingan vaks1n kepada anak-anak mereka terut4manya rad4ng j4ntung.

“Kalau buk4n kerana pandemik, tiada siapa mahu ambil vaks1nasi C0vld-19. Tetapi jik4 terkena C0vld, jangan cakap boleh dapat rad4ng jantung seluruh organ tubvh boleh mengalami rad4ng teruk.

“Risiko MIS-C (Sindr0m keradangan multisistem dalam kalangan kanak-kanak) adalah s4ngat mungkin,” katanya menerusi hantaran di Facebook beliau semalam.

Menurut Ahli Medical Mythbusters Malaysia itu, terdapat beberapa kes pesakit kanak-k4nak di negara ini mengalami simptom demam dan sakit perut yang pada peringk4t awal disangka radang apendiks.

“Seba1k sahaja dirawat apendisitis pesakit menjadi semakin tidak stabil mengal4mi tekanan darah rendah beserta kegagalan organ sehingga terpaksa dibawa k3 Unit Rawatan Rapi (ICU).

“Di hosp1tal bersebelahan kami saja ada empat kes pasca C0vld-19 kanak-kanak di ICU y4ng masih perlu bergantung kepada mesin pernafasan,” jelasnya.

Beliau tvrut meminta masyarakat membayangkan situasi sekiranya golongan berkena4n mendapat kesan jangka panjang atau long C0vld-19 seperti sesak nafas, s4kit kep4la, pelupa dan ekz3ma.

“Bagaim4na mereka hendak belajar dan membesar dengan sihat? Saya rela ambil risiko k3cil sebagai ikhtiar demi mengelakkan musibah yang lebih besar. Siapa yang tid4k sayangkan anak. Usaha, doa, tawakal.

“Tiada 1bu bapa yang waras sanggup meyat1mkan anak sendiri. Atau mengebvmikan anak s3ndiri. Lindungi diri, lindungi anak,” tulisnya.

Hantar4n itu mendapat lebih 2,400 tanda suka selain ada dalam kalangan pembaca turut berkongsi kisah insan di sekeliling mereka terdiri daripada golongan muda mendapat simptom yang teruk selepas dijangk1ti C0vld-19.

“Maghrib tadi (semalam) baru dapat berita tentang pelajar saya berusia 15 tahun perlu ditidurkan sebab C0vld-19. Sepatutnya minggu depan giliran pelajar sekolah saya untuk divaks1n,” komen Mahirah Ahmad Helmi.

“Rad4ng usus. Rasanya kawan dapat s1mptom ini semasa dia p0sitif Ogos lepas. Tiada simptom C0vld-19 tetapi dia rasa sakit perut beberapa hari dan makin teruk dan selepas rujuk pakar dia disahkan pos1tif,” ujar Nurnadhira Aznan. –

SUMBER:K! ONLINE

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *