Arwah Pelawak Maidin Meningg4l Dunia Ketika Sedang Mengerjakan Solat Zohor

Siapa tak kenal siapa tak ingat dengan pelakon pelaw4k veteren Maidin.Semua orang akan terbayang keletah arw4h yg sentiasa mengus1k hati dan bersahaja dengan loghat utara yg pekat.

Mengimbau kembali tanggal 13 Ogos 2014, pelawak popul4r iaitu Maidin Ibrahim, 76, meningg4l dunia akibat s3rangan jantung ketika sed4ng mengerjakan solat Zohor. Allahyarham ditemui tidak sedarkan diri di dal4m bilik oleh isterinya Habirah Rahim, 59, sebelum disahkan meningg4l dunia.

Jenazah Allahyarham dik3bumikan di Tanah Perku buran Islam, Taman Sri Jerai, Gurun selepas solat Isyak. Allahyarham meninggalkan se0rang isteri dan lima orang anak iaitu seorang lelaki dan empat perempuan bervsia antara 32 hingga 45 tahun dan 13 orang cucu.

Pemergian Allahyarham ketika sedang beribadah dicemburvi bukan sahaja ahli keluarga malah rakan-rakan yang mengenali dirinya. Dal4m satu perkongsian di Facebook, anak perempuan Allahyarham, Cikgu Sharifah Maidin mendedahkan Allahyarham seorang yang suka berkongsi rezeki ketika h4yatnya.

Ikuti perkongsian beliau…

“Aku layak cakap kot? Aku anak artis juga. Takda la gl4mour macam depa sangat. Tapi abah ada la dapat award! Takat berlakon 8 ke 9 filem (kot!). Bayaran artis sekarang tak macam dulu. Kemaih! Tap1 abah aku bela kami 5 beradik tak da minta-minta. Minta tolong adalah. L3pas tu bayar balik.

Abah aku kayuh basikal walau artis. Senang sikit n4ik motor Yamaha ja. Jiran kata, rumah kami macam padang bola. Kosong! Kereta abah aku bukan second hand, tapi fourth hand. “Lepas kami kerja baru abah dengar kata beli kereta baru. Kereta Kelisa tu lah abah pi show sana sini. Tu pun abah selalu kena tlpu. Hampa tau abah aku kata apa? Hala1lah, Allah b4gi kat abah balik nanti.

Abah aku tak tunggu pendapatan artis sahaja. Abah aku guna duit lakonan dan berlawak tu beli lembu dan kambing. Kami la man4ger dia. Kami la drebar dia. Ajar kami anak² kerja kebun dan tanam jagung. Akv baca buku sambil jaga lembu dalam kebun getah! Kadang-kadang kawan-kawan aku g3lak. Betul ka hang anak artis? Ada aku kisah?

Mak abah ajar kami adik beradik mengadap dunia d3ngan berani. Hasilnya 4 orang guru dan seorang tentera. Kami dulu kecik hati dekat abah sebab abah jarang bawa kami jalan-jalan. Tapi la ni aku f4ham. Dulu kecil hati nak pakai baju macam artis mak tak bagi. Semua mak jah1t sendiri.

Mana nak jadi art1s kalau mak jahit sendiri? B1la lepas SPM mak hantar aku pulak belajar jahit baju. Kecil hati bila dapat course Art & Design UITM mak tak bagi. Kalau tak, confirm aku lawan Rizalman! Mak tahu aku nak jadi macam artis. Nasib baik noo0..

Aku menyanyi di sekolah abah tak berapa benarkan. Tapi dia kata kalau boleh jadi macam Siti Nurhaliza takpa la masa itu nak kahwin dah. Buat kena jeling. Boleh, tapi kena dis1plin. Abah kata kena layan macam buat bisnes. Kecut perut aku. Last sekali aku berteater dan menari hanya di MPRM.

Abah suka kongsi rezeki dekat masjid

Memang masa ada, adalah rezeki abah. Masa dapat banyak offer abah kongsi kat masjid. Mak aku favourite dia beli periuk belanga. Kami selalu buat kenduri dulu. Kalau raya, mihun sup gear box mak aku seperiuk besar, nak habaq! Barang emas tak beli sangat, tapi beli periuk yang macam standard nak buat katering!..”

La ni kalau rindu kat mak, tengok ja la periuk mak tu. Memang mak tak tinggal gambar sangat. Tapi mak tinggal periuk dan mangkuk pinggan. Mak…pah rindu mak! Kami tak diajar mewah dengan percutian, tapi kami di ajar cari duit sendiri. Usaha dengan tulang 4 kerat. Ada masa jatuh juga. Tapi jangan ajar diri meminta-minta,

Hebat abah dan mak mengatur kejayaan kami. Salute kat depa.

Al-Fatihah buat abah dan mak. Rindu”

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

Nyaris disaman, pemuda minta maaf tuduh Aeril Zafrel & Wawa Zainal terima duit PN

Pasangan selebriti Aeril Zafrel dan Wawa Zainal sekali lagi menjadi mangsa tuduhan apabila menerima imbuhan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *