Setelah 7 Tahun Pergi , Ini Kisah Hidup Pak Yus Yang Mungkin Ramai Tak Tahu.

Yussry Bin Edoo atau lebih m3sra dengan p4nggilan Pak Yus, ialah seorang pelawak, pelakon, penyanyi d4n penghibur y4ng serba boleh di Malaysia. Beliau dilahirkan pada 15 Mac 1976 d4n dibesarkan d1 Kg. Nesam, Batu Pahat, Kangar, Perlis.

Beliau merupakan anak b0ngsu daripada tiga b3radik. Menamatkan pengajian di Sekolah Menengah Syed Alwi, Kangar. Beliau mvla bergiat dan menggilap bakatnya dalam bidang s3ni melalui teater. B3liau juga merupakan salah seorang pengiat teater y4ng aktif di perlis b3rsama Nam Rom ketika usia mudanya.

Kerjaya seni beliau bermvla bila menyertai S1naran Pasport Kegemilangan pada tahun 2001 anjuran sebuah televisyen tempat4n. Tetapi nasib beliau kurang baik apabila tid4k berjaya dalam program t3rsebut. Namun beliau tid4k berputus asa.

Pada tahun 2007 beliau mencuba nasib sekal1 lagi, kali ini di program Raja Lawak Astro yang pertama kali diadakan. P3rcubaan beliau nampaknya tid4k si4-si4 apabila beliau diumumkan sebagai Ju4ra program tersebut pada 11 Mac 2007. Beliau meningg4l dunia pada 30 November 2015 dipercayai akib4t ses4k n4fas.

Pada tanggal 30 November 2015, pem3rgi4n Yus sangat mengejutkan rakyat Malaysia. Beliau sempat memberikan pers3mbahan di Dataran Merdeka sebelum diumumkan pem3rgiannya oleh Tauke (Raja Lawak) di akaun Instagramnya. Yus dikatakan mengalami s3sak n4fas dan m3n1ngg4l di H0spital Selayang pada pukul 12.30 pagi.

Ramai artis yang hadir di h0spital berikvt sehingga berita kem4tian Yus diumumkan. Ahmad Nabil Ahmad terus berg3gas ke hospital tersebut selepas sahaja mengacarakan program Gegar Vag4nza 2. Turut bers3dih dengan p3m3rgian Yus ialah Afdlin Shauki yang menyatak4n salam takziahnya menerusi akaun Facebook dan Instagramnya.


Beliau dikebumikan di Tanah Pekubvran Kampung Nesam selepas solat zohor 30 November 2015

Namun dalam setiap kejayaan past1nya ada kisah s3dih dan dvgaan disebaliknya. Pak Yus pernah dibvang keluarga n4mun selepas kejayaan yang dikecapi beliau tetap maafkan keluarganya dan menj4linkan kembali hubungan kekeluargaan. Ini yang patut kita contohi, sifat ma4fkan sesama manusia.

Mari lah sama-sama kita sedekahk4n Al-Fatihah buat allahyarham.

SUMBER:ChannelPelik

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *