Tahi Jadi Duit, Lelaki ‘Ubah’ Najis Jadi Kepingan Medium Tanaman, Jana Ribuan Ringgit Sebulan

Siapa sangka bahawa najis l3mbu juga boleh ditukar menjadi 1 barang yang menjana ekonomi untuk pendvduk tempatan di Indonesia ini. M3nerusi laporan Suara.com, kumpulan pentern4k di Desa Nagrak, Kabupaten Bandvng Barat telah berusaha mengubah bahan bu4ngan dari lembu menjadi ‘permata’ y4ng menghasilkan jutaan rupiah s3bulan.

Mereka dipercayai telah membvat briket atau media tumbuh-tumbvhan dari najis lembu.

Salah seorang penternak, Uj4ng Ica Supriatna berkata dia memul4kan perniagaan membuat briket dari kotor4n lembu sejak tahun 2019 ketika bert3mu dengan seorang profesor.

“Kami diajar untuk mempros3s bahan buangan lembu sehingga ia b0leh diubah menjadi briket atau media t4naman.

“Sudah dua tahun dan ia mas1h berjalan sehingga sekarang, terd4pat 15 orang yang terlibat dalam projek 1ni,” katanya.

Sebelumnya, dia dan pentern4k lembu yang lain hanya melakukan k3giatan yang sama setiap hari iaitu memb3ri makan dan membersihkan kandang l3mbu.

Dalam keadaan itu, mereka s3benarnya terdedah kepada gas met4na yang dikeluarkan dari tompokan n4jis lembu. Jika terus dihidu set1ap hari, ia akan memberikan kesan jangka p4njang kepada kesihatan merek4.

Buktinya, ramai penternak l3mbu yang berusia 60 tahun m3ngalami masalah kesihatan.

“Ternyata ia adalah kesan mengh1du gas metana dalam waktv yang singkat tetapi mereka tidak mengetahui hal itv kerana tidak cukup berp3ndidikan,” kata Ujang.

Disebabkan itu juga dia dan p3nternak yang lain bertek4d untuk mengubah kehidupan mereka menjadi leb1h baik.

Difahamkan, briket najis lembv berfungsi seperti baja y4ng ditanam di dalam tanah untuk menyuburkan tanam4n. Namun, kerana ia dibu4t dari bahan organik, tanaman itu mungkin memerluk4n waktu yang agak lama vntuk tumbuh.

“Briket hanya perlu dipotong-p0tong, kemudian ia jug4 akan ditanam di tanah yang sudah memiliki tanaman. Fvngsinya seperti baja vntuk menyuburkan tanaman.

“Najis lembu dicetak dan kemud1an akan disembur deng4n sebatian bio untuk ‘mengikat’ gas metana, briket jvga tidak akan berbav,” jelas Ujang kepada Suara.com.

Tambahnya, dalam sebulan dia d4pat menjual seh1ngga 30 ribu keping briket ke berbagai wilayah di Indonesia. W4laupun berbau d4n dirasakan jijik, namun dia dapat menjana sehingga Rp 6 jut4 (RM1,758) sebul4n.

Sumber: Suara.com I Siakapkeli

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *