[VIDEO] Kejadian Misteri Air Terjun Dengan Apl Di Dalamnya Dirakam ‘Google Earth’, Rupanya Tempat Ini Memang Wujud Ini Yang Dibongkarkan..

Di dunia ini terdapat beberapa lokasi pelik yang ‘menyimpan’ pelbagai rahsia tidak diketahui umum. Malah selain itu, tempat-tempat sebegini memiliki struktur, kawasan dan pemandangan yang agak janggal dilihat.

Baru-baru ini, akaun TikTok @hidden.on.google.earth berkongsi satu video yang seperti biasa, menerjah ke sesuatu tempat misteri di seluruh dunia hanya menggunakan aplikasi Google Earth.

Kali ini, lokasi m1steri yang ditinjau daripada Google Earth memaparkan sebuah kawasan hutan. Apabila kamera dipusingkan, terdapat sebatang sungai yang mengalir dari atas bukit menuju ke bawah.

Bagaimanapun, di sebalik laluan sungai yang bertingkat itu, jelas kelihatan satu objek seakan Menyala vnggun 4pi yang ‘hidup’ menyala walaupun berada bersebelahan dengan air sungai.

Tidak pasti kenapa dan macam mana boleh ada 4pi di situ, namun video ini mungkin boleh menjawab persoalannya.

Berdasarkan komentar netizen, difahamkan tempat ”mlsteri’ tersebut dipercayai terletak di Chestnut Ridge Park di barat New York. Selain itu, sungai ini juga dikenali dengan Eternal Flame Falls.

Jadi macam mana boleh ada api di kawasan berair tersebut? Rupa-rupanya di bawah laluan bertingkat air sungai itu, terdapat sebuah gua kecil yang mengeluarkan g4s asli semulajadi dari bawah tanah.

Apl yang kelihatan menyala itu terhasil daripada proses saintifik yang melibatkan gas asli berkenaan. Dikatakan 4pi itu sentiasa hidup dan memb4kar sepanjang masa. Ada waktu, ia boleh terpadam dan hidup kembali.

Ahli geologi dari Indiana University Bloomington dan Institut Geofizik dan Volkanologi Kebangsaan Itali pernah menjalankan kajian mengenai Eternal Flame Falls ini sekitar tahun 2013 dahulu.

Tujuan penyelidikan mereka adalah untuk memahami dengan lebih mendalam tentang bagaimana gas asli yang dikeluarkan daripada rembesan hidrokarbon yang berlaku secara semulajadi boleh menyumbang kepada gas rumah hijau di atmosfera.

Difahamkan, mereka mendapati bahawa rembesan makro di Eternal Flame Falls mempunyai tahap kepekatan etana dan propana yang lebih tinggi, dipercayai kira-kira 35 peratus daripada rembesan gas asli yang diketahui.

Mereka berpendapat bahawa rembesan pada air terjun mampu mengeluarkan kira-kira satu kilogram gas metana setiap hari. Selain itu, mereka juga menyatakan ada banyak mikro rembesan lain di kawasan air terjun.

Dengan membandingkan gas yang dikeluarkan oleh rembesan ini dengan gas dari telaga di kawasan itu, mereka menentukan bahawa gas (tersebut) berasal dari Rhinestreet Shale kira-kira 400 meter (1,300 kaki) di bawah permukaan.

Kegiatan tektonik yang berlaku di bawah tanah kemungkinan menyebabkan kerosakan pada serpihan lapisan Bumi yang membolehkan gas tersebut mampu untuk sampai ke permukaan.

Sumber: TikTok Google Earth / Wikipedia I SiakapKeli

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *