[VIDEO] Pemuda Ini Sanggup Berenang Ke Masjid Untuk Azan, Solat Di Masjid Tidak Sanggup Membiarkannya Kosong…

Antara 7 golongan yang mendapat naungan Allah SWT di akhirat nanti adalah seseorang yang hatinya terikat dengan masjid.

Seseorang yang istiqamah dalam m3lakukan ibadah fardhu secara berjemaah di masjid, hatinya pasti akan gelis4h apabila jauh dari masjid dan berasa sedih jika tidak dapat menunaikannya d1 masjid.

Ini kerana apabila hatinya sudah m3rasai kelazatan iman pastinya akan merasa gelisah jika tidak berada dimas.jid kerana disitu terdapat ketenangan yang tiada di tempat yang lain.

Ini telah disebut dalam hadis Nabi s.a.w,

“Tujuh golongan yang akan mend4pat naungan Allah SWT pada hari yang tidak ada naungan kecuali naungan-Nya.

Pemimpin yang adil, pemuda y4ng menyibukkan dirinya beribadah kepada Allah SWT, seorang yang hatinya selalu terikat dengan masjid, dua orang yang saling mencintai kerana Allah, b3rkumpul dan berpisahnya kerana Allah, seseorang lelaki yang diajak berz1na oleh wanita yang kaya dan cantik, lalu ia menolaknya sambil berkata ‘aku t4kut kepada Allah’.

Seseorang yang bersedekah d3ngan secara sembunyi sehingga tangan kirinya tidak mengetahui apa yang diinfaqkan oleh tangan kanannya, serta seorang yang berzikir mengingati Allah dikala sendiri hingga mengalir air matanya.” (Sahih Bukhari, Hadis No 620).

Pemuda Cintakan Masjid
Mungkin intipati hadis ini menj4di suatu yang sangat terpateri dalam jiwa seorang pemuda yang juga imam di sebuah masjid di Bangladesh ini.

Menerusi perkongsian video oleh Instagram Ilmfeed pada 1 Oktober ini, pemuda ini sanggup berenang ke masjid bagi menunaikan ibadah di situ kerana tidak sanggup membiark4nnya kosong

Tidak ada cara lain untuk ke mas.jid, beliau sanggup berenang meredah air b4njir untuk sampai ke mas.jid. Apabila sebuah siklon besar melanda sebahagian Bangladesh, mas.jid di kawasan Satkhira ini dikelilingi air banjir dan menyebabkan penduduk tidak dapat ke situ.

Risau mas.jid tersebut ditinggalkan tanpa aktiviti ibadah, imam muda ini pergi ke situ dengan menggunakan bot atau berenang apabila tiada perkhidmatan bot bagi memastikan beliau azan dan solat 5 kali sehari di mas.jid tersebut.

Semenjak b4njir berlaku pada akhir September lepas, hanya beliau seorang diri yang solat di mas.jid tersebut namun sesekali ada seorang atau dua yang datang untuk solat di situ.

Ramai Tersentuh, Terinspirasi
Beliau berkata, “Kerana ini adalah sebuah mas.jid, saya tidak boleh mengabaikannya. Jadi, hingga hari ini saya melakukan azan dan solat di dalamnya kerana Allah.”

“Kadang-kadang saya balik dari mas.jid untuk makan tengahari dan datang semula ke mas.jid. Saya bawa sedikit makanan dan bermalam di atas bumbung mas.jid.”

masjid

Melihat ruangan komen, rata-rata warga maya terinspirasi dan tersentuh hati. Ramai yang mendoakan beliau juga.

Semoga tahap iman kita juga semakin bertambah dan terinspirasi untuk meningkatkan amal ibadah serta mendapat redha Allah SWT.

Sumber : IG Ilmfeed

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

 

About admin

Check Also

Nyaris disaman, pemuda minta maaf tuduh Aeril Zafrel & Wawa Zainal terima duit PN

Pasangan selebriti Aeril Zafrel dan Wawa Zainal sekali lagi menjadi mangsa tuduhan apabila menerima imbuhan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *