Wanita 35 Tahun Dapat Pampaasan RM2.2 Juta Kes Tertukar Bayi..

Kejadian tertukar bayi di h0spital merup4kan suatu yang paling dit4kuti setelah melahirkan cahaya mata yang ditunggu-tunggu oleh ibu dan bapa. Walaupun jarang berlaku, namun ia pern4h terjadi seperti baru-baru ini di mana kes kembar tertukar di Terengganu. Ak1bat kecu4ian pihak yang bertanggungjawab, hal ini mengubah untvng nasib bayi-bayi tersebut.

Umpama cerita dalam drama-drama, seor4ng bayi daripada keluarga berada tertukar dengan keluarga miskin yang b3rlaku baru-baru ini.

Tertukar Keluarga Sejak Bayi, Dapat P4mpasan RM2.2 Juta

Akibat kecuaian tersebut, seorang wan1ta dari Arab Saudi menerima pampasan sekurang-kurangnya dua juta riyal (RM2.2 juta). Dalam kes tersebut, dia dengan tidak sengaja telah ditukar d3ngan ba.yi lain selepas dilahirkan dan dibesarkan oleh keluarga miskin sel4ma lebih 3 dekad.

Menurut Middle East Monitor, wanita t3rsebut yang kini telah berusia 35 tahun itu sebenarnya berasal daripada kelu4rga kaya.

Akhbar Al-Watan pula melaporkan ket1ka kej4dian berkenaan, dia dilahirkan di sebuah h0spital kerajaan di Makkah n4mun, seorang jururawat yang memandikan bayi yang baru dilahirkan secara tid4k sengaja menyerahkannya kepada ibu yang salah.

Rasa Diri Berbeza, Buat Ujian DNA
Bagaimanapun, wanita itu mula meras4kan bahawa dia berbeza daripada keluarganya ketika proses kehidup4nnya sejak kecil hingga dewasa. Antara perbezaan yang dirasakan beliau ad4lah dari segi warna kulit, perwatakan, budaya, pendidikan serta gaya hidvp. Semua ini mendorong beliau melakukan ujian asid deoksiribunukleik (DNA).

Ujian DNA tersebut dilakukan set3lah berkahwin dengan saudara dari keluarga bukan kandungnya itu dan melah1rkan seorang anak lelaki. Setelah mengetahui beliau tidak mempunyai apa-apa p3rhubungan saudara dengan suaminya, beliau pun mula mencari tahu.

Beliau mula melakukan pencarian r3kod h0spital. Hasil pencarian itu menunjukkan identiti sebenar saudara kandungnya. Walau bagaimanapun, ibu kandung wanita tersebut telah men1nggal dunia sebelum sempat mengetahui kebenaran mengenai bayinya yang tertukar, tidak juga berp3luang untuk bertemu dengannya.

Susulan kes ini, mahkamah di Makkah akhirnya memutvskan adalah mustahil untuk menilai skala kes4kitan dan kekecewaan yang harus ditanggung oleh kedua ibu bapa dan wanita itu. Ini kerana mereka kehilangan peluang menikmati hubungan antara ibu bapa dan anak kandung.

Sementara itu, wanita lain yang terbabit dalam pertvkaran bayi itu juga diberikan pampasan 1.7 juta riyal (RM1.8 juta) oleh mahkamah di Jeddah.

Sumber :Mingguan Wanita

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *