Inilah Dahsyatnya Keadaan Yang Berlaku Pada Hari Seluruh Al-Quran Lenyap Dari Bumi

“TATKALA AL-QUR’AN LENYAP DARI BUMI”

Kelak akan sampai satu hari dimana k3adaan yang tak pernah kita hadapi seumur hidup yakni saat kita membuka hel4ian Al-Qur’an, semua halaman kelihatan putih dan kosong tanpa satu ayat pvn tertulis di dalamnya sebagaimana yang kita lihat dan baca selama inl.

Manusia kemudian bingung dan panlk mencari Al-Qur’an lain, perkara pertama terlintas di benak fikiran mungkln hanya kesalahan cetak] sebab nak sedapkan hati yang tengah risau.. namun t3rnyata buka alquran lain pun sama saja halamannya kosong tanpa sebarang tvlisan, tidak ada satupun ayat yang tertulis di dalamnya. Kita yang d4lam keadaan takut ni jadi semakin bingung semakin panik, hati mula berd3gup kencang dalam masa yang sama berusaha meyakinkan diri bahwa hal ters3but hanyalah kesalahan cetak berskala besar sahaja.

Kemudian kita mula kumpulkan pulvhan, ratusan bahkan ribuan mushaf Al-Qur’an dari berbagai versi cetak, namvn hasilnya tetap sama saja. Semuanya kosong, tiada satu ayat bahkan huruf pvn yang tertulis di dalamnya. Jiwa meronta rasa nak menangis dah waktu ni, jas4d rasa macam tak jejak tanah dah sebab panik tak tahu nak buat apa, tak tahv nasib apa nak jadi andai inilah penamat.

Tidak habis disitu saja usaha n4k dapatkan salinan alquran bercetak, kita berebut pula untuk cuba downlo4d dan menginstal aplikasi Al-Qur’an di HP kita. Namun hal sama terjadi, KoSONG! Tak keluar satu pun ayat alquran dalam aplikasi dan carian di intern3t, tak nampak dan satupun ayat Al-Qur’an dalam pandangan mata kita.

Tiba-tiba rasa rindu yang am4t sangat untuk membaca Al-Qur’an walaupun selama ini hanya jadi hiasan di almari tu4 dan atau peti sejuk di rumah kita makin hari makin usang dan rosak kulit lvarnya, bahkan aplikasi Al-Qur’an yang sengaja kita install di gadget pvn tak pernah sekali pun kita buka dan dengar. Pada saat ini lah timbvlnya penyesalan dalam hati karena selama ini kita lebih mementingkan gadg3t daripada mushaf Al-Qur’an, penyesalan ini benar-benar buatkan hati kit4 rasa perit dan sayu yang tak terkira. Rindu ingin membacanya seperti t4k dapat dibendung, bahkan bergetar jiwa kita ingin mencium dan mendekapnya di d4da kita.

Semua manusia pada hari itu d4lam keadaan hanyut terawang-awangan, ada yang sudah lupa keseluruhan ayat al-quran.. ada sebagian orang berusaha mencoba mengingat-ingat hafalan sem4sa kecilnya saat mengikuti kelas fardhu ain, dalam benak fikirannya maslh berharap bahawa masih ada lantunan ayat yang pernah dihafalnya waktu zam4n kanak-kanaknya dulu, golongan ini berusaha membaca dari apa yang dihaf4lnya, mereka cuba mengingatnya seberapa mungkin … Namun itupun mereka lantunk4n bacaan dengan tersekat-sekat dan penuh dengan kesalahan bacaan. Manusia m4kin Lupa dan alquran makin hilang dari dalam hati dan fikiran setiap manusia.

Keadaan ini akan berlanjvtan hingga akhirnya semua manusia akan sedar bahawa Al-Qur’an telah diangkat s3cara keseluruhan dari bumi, dan walau mereka cuba ambil dan semak buku-buku d4n dan mushaf manapun, dan tidak ada yang tersisa darinya. Tidak ada lagi w4ktu untuk menghafalkannya. Tidak ada lagi kesempatan untuk menj4dikan Al-Qur’an sebagai syafaat kelak. Karena Allah telah mengangkatnya, Allah t3lah memberikan kesempatan itu namun kita sia-siakan peluang keem4san ini.

Sahabat sekalian, jangan kita leka dengan dunia hinggakan perkara ini terjadi, bila terjadinya perkara ini maka akan wujudlah penyesalan seumur hidup kita. Mari kita saling mengingatkan untuk senantiasa membaca Al-Qur’an … Jangan meninggalkan Al-Qur’an, jangan menlnggalkan firman Allah Azza wa Jall. Bacalah setiap hari walau hanya satu 4yat. Jangan takut dan segan untuk belajar membacanya meskipun sudah lanjut usla.

Ya Allah, jadikanlah Al-Qur’an sumber m4ta hati kami. Jadikanlah kami dan generasi penerus kami sebagai hamba-Mu y4ng mencintai dan menjaga Al-Qur’an di sanubarinya Aamiin.

ini hanyalah peristiwa yang bakal berl4ku berdasarkan penceritaan dan pandangan penceramah, perkara yang seb3narnya bakal berlaku adalah lebih dahsyat dan menakutkan dari segala ap4 yang tertulis di sini.

Alhamdulillah semoga perkongsian ini m3ndekatkan kita dengan ALLAH maha pencipta, dan sentiasa mengingatkan k1ta dengan m4ti dan ki4mat yang tiba pada bila-bila masa. Harap tuan/puan dapat like dan share artikel ini kepada rakan-rakan lain mudah-mudahan bertambah ilmu kita bersama!

Sampaikanlah walau hanya sepotong ayat

SUMBER: UAStube I HARMAGIDUN

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

Anak M𝐚ut Dilanggar Bas, Ibu Tuntut Pampasan RM8.1 Juta..

ANAK adalah segala-galanya buat wanita yang bergelar ibu. Malah demi anak, seorang ibu itu sanggup …

Leave a Reply

Your email address will not be published.