Pengalaman Yang Dilalul Seorang Pemandu Grab Apabila Tambang RM8 Yang Dibayar Seorang Penumpang Tiba-tiba Bertukar Menjadi Daun Kering.

PETALING JAYA: Wang tunai bertvkar jadi daun ker1ng!

Itvlah pengalaman yang dilalui s3orang pemandu Grab apabila tambang RM8 yang dib4yar seorang penumpang wanita t1ba-tiba bertukar menjadi daun kering pada mal4m Sabtu.

Kis4h aneh itu dikongsi isterinya m3nerusi satu bebenang di Twitter pada S4btu dan diulang kicau lebih 12,000 kali.

Menvrut wanita tersebut yang hanya 1ngin dikenali sebagai Farah, suaminya meng4mbil penumpang berkenaan berh4mpiran Pasar Gunung Rapat menuju ke Jalan Hoov3r di Ipoh, Perak.


Posting Farah pada Sabtu menjadi tular di Twitter.

“Mas4 dia ambil penumpang tu kira-k1ra pukul 7 malam, dah Maghrib. Kebetulan kaw4san tu dekat dengan rumah kami d4n itu trip terakhir, jadi dia terima perm1ntaan penumpang itu.

“Di4 turunkan penumpang tu dalam pukvl 7.10 malam. Wanita tu memang bagi duit tamb4ng RM8 dalam bentuk RM1 seb4nyak lapan keping dan suami pun masukkan w4ng tu dalam dompet dia.

“N4mun sudah jadi amalan dia ak4n periksa dompet selepas hantar penumpang seb4b dia akan pindahkan duit t3rsebut ke dalam ‘pouch’. Bila buka je dompet, teng0k ada daun,” katanya ket1ka dihubungi mStar Online.

Terkejut dengan kejadian itu, svami Farah yang hanya ingin dikenali sebagai Zed terus memaklumkan mengenai p3rkara itu kepadanya.

“Suami mesej saya dekat WhatsApp m3ngenai daun tu. Saya tak fikir langsung benda pelik-pelik. Ingatkan su4mi nak buat lawak sebab dia memang suka bergurau.

“Sampai je dekat rumah, bila d1a buka cerita tu saya terkedu seketika. Biasalah mesti fikir hantu dulv. Suami pun pelik sebab daun kering dalam dompet dia tu ada lapan hel4i.


Farah berkongsi paparan skr1n mesej suaminya mengenai kejadian aneh itu di Twitter.

“Suami pun terus buang daun tu sebab macam bahaya nak bawa balik benda dia sendiri tak tahu apa. Lagipun kami ada anak kecil,” katanya.

Farah berkata suaminya memaklumkan wanita tersebut turut berkelakuan aneh semasa di dalam kereta.

“Suami pun macam tak sedap hati sebab dia kata gaya perempuan tu pun pelik. Dia kata wanita tu suka gelak. Sikit-sikit gelak. Bila langgar lubang pun gelak.

“Dari gaya percakapan wanita tu orang Indonesia. Tapi sampai sekarang kami masih lagi tertanya sama ada dia adalah manusia atau sebaliknya,” katanya.

Meskipun rata-rata netizen menyifatkan wanita tersebut sebagai makhluk ghaib, Farah berkata dia percaya suaminya sudah dipukau.

“Ada juga yang cakap wanita tu mungkin hantu. Ini kerana hantu pun guna duit dekat alam bunian untuk buat sebarang bayaran.

“Namun saya lebih suka buat kesimpulan wanita itu adalah manusia sebenar dan dia mengamalkan ilmu tarik duit. Itu lebih logik,” katanya.

Farah turut meluahkan rasa kesal sekiranya wanita tersebut menggunakan ilmu pukau untuk mengelak daripada membayar wang tambang perkhidmatan Grab yang disertai suaminya sejak setahun yang lalu.

“Pelik ada juga orang zaman sekarang ni nak guna ilmu untuk bayar Grab. Dahlah tambang RM8 je, kalau RM800 fahamlah juga.

“Jadi kepada pemandu Grab sila berhati-hati. Nasiblah tambang tadi hanya RM8 je. Kalau RM60 ke apa, rugi kena pukau. Tapi saya anggap itu bukan rezeki suami,” katanya.


Resit perjalanan wanita tersebut turut dikongsi Farah.

Jelas Farah lagi, itu merupakan pengalaman pelik kedua yang pernah dilalui suaminya sepanjang menjadi pemandu perkhidmatan perkongsian kenderaan itu.

“Insiden pertama dulu masa suami buat Uber tahun lepas. Pelanggan umur macam nenek-neneklah. Suami tak syak apa-apa. Pandu kereta macam biasa, memang kena lalu kawasan kubur. Tapi bila sampai kat situ, peliknya GPS suruh pusing kiri masuk dalam kawasan kubur tu.

“Suami tak ikut GPS tu. Dia tanya nenek tu โ€œterus lagi ya?โ€ Nenek tu cakap โ€œya terus lagiโ€. Tapi destinasi tu memang depan sikit dari kubur, tanah lapang. Bila suami pusing belakang nak beritahu nenek tu dah sampai, tengok tak ada orang. Bunyi pintu buka pun tak ada.

“Tapi trip yang tu suami tak rugilah sebab nenek tu guna kod promosi Uber. Nak kata malam sangat pun tak tapi insiden berlaku sekitar puku 10.30 malam. Esoknya suami berhenti bawa uber sehari, kemudian sambung balik macam biasa,” katanya.


Antara komen netizen mengenai insiden aneh itu.

Bagaimanapun ibu kepada seorang anak itu berkata, suaminya turut pernah bertembung dengan seorang penunggang motosikal tanpa muka semasa balik bertemu klien untuk urusan jualan beli kenderaan.

“Insiden ini paling menakutkan. Berlaku pada tahun lepas juga, kira-kira pukul 11 malam sewaktu suami balik jumpa klien. Dia berhenti dekat satu simpang, ada sebuah motosikal pun berhenti.

“Dia tengok muka suami saya… suami pun tengoklah balik, ‘orang’ tu tak ada muka. Demam jugalah dia.

“Nasiblah rumah ibu mertua dekat. Jadi suami balik mandi kat rumah mak dia dulu sebab kami ada anak kecil. Bimbang benda tu ikut dia balik,” katanya.

SUMBER:Mstar

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIKย  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

Tak Mampu Sihir Orang Islam Yang Jaga Solat – Bomoh Rusia

Tular sebuah video di media sosial, di mana seorang bomoh yang dipercayai berasal dari Rusia …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *