PRN Melaka Tidak Akan Jejas Sesi Persekolahan – Radzi Jidin

MELAKA: Pelaksanaan pilihan r4ya negeri (PRN) di Melaka tidak ak4n menjejaskan operasi sekolah y4ng bakal dibuka tidak lama lagi.

Sebaliknya ujar Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Radzi Jidin, pih4knya sedia bekerjasama dengan Suruhanj4ya Pilihan Raya (SPR) dalam menyedi4kan kemudahan yang diperlukan.

“Apa-apa pun keputusan sekir4nya diperlukan kira boleh berbinc4ng.

“Kita boleh permudahkan apa s4haja yang diperlukan dalam kont3ks tersebut. Walaupun sekolah baru dibuka, k1ta ada pendekatan yang kita b0leh gunakan yang sesuai,” katanya ketika d1temui selepas mengadakan lawat4n ke SMK Tun Haji Abdul Malek Di Cheng, Melaka hari ini.

Tambah Radzi, Kementerian Pend1dikan (KPM) mempunyai kaedah t3rtentu bagi memastikan proses PRN berjal4n lancar jika institusi sekolah d1gunakan.

Dalam pada itu, beliau berk4ta konsep Sekolahku Sejahtera buk4nlah satu silibus atau bebanan baharv, namun lebih kepada satu pendekat4n baharu yang diterapkan secara tidak l4ngsung dalam pembelajaran di sekol4h.

Katanya, konsep ini memb4wa perkara-perkara asas yang penting dalam kehidupan di peringkat awal persek0lahan termasuk etika serta kaedah pembelajaran secara langsung dan tid4k langsung oleh guru-guru.

Melaka bersama Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya, dijadual memulakan pengoperasian semua sek0lahnya bermula 1 November ini apabila beralih ke Fasa Empat Pelan Pemulihan Negara (PPN) esok.

Sementara itu, esok SPR d1jadual mengadakan mesyuarat khas berkaitan PRN yang dijangka diadakan di Mel4ka.

Dewan Undangan Negeri (DUN) Melaka terbubar selepas empat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) kerajaan m3narik sokongan kepada Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Sulaiman Md Ali.

SUMBER:Awani

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *