“Ingatkan Epal Rupa-rupanya” Dua Budak Menlnggal Dunia Termakan Buah Beracvn.

Sepasang adik beradik dil4porkan mavt selepas termakan buah beracvn yang disangka sebagai buah epal.

Kanak-kanak yang berusi4 tiga dan lima tahun itu telah memetik d4n makan buah yang ditanam di kebvn neneknya pada 17 Oktober lalu. Beb3rapa jam selepas mereka makan bu4h berkenaan, mereka dilaporkan meng4lami muntah tervk.

Menurut Daily Star, kedua-dua mereka difahamkan telah mak4n dari pokok kecil yang dikenali sebag4i ‘bola de toro’ atau ‘huevo de toro’ d1 kampung Montecitos yang terletak d1 perbandaran Rio de Oro, Colombia.

Agensi berita tempatan Not1cias RCN melaporkan bahawa kelvarga itu datang melawat negara itu dar1pada Venezuela semasa insiden terb4bit.

Jiran mereka pada ket1ka itu menyatakan : “Kanak-kanak t3rsebut beranggapan bahawa bu4h itu adalah buah epal dan terus m3makannya. Pada ketika itu, tiada yang an3h berlaku, namun selang beberapa j4m kemudian mereka mula muntah d4n menunjukkan simptom keracvnan.

Kedua kanak-kanak itu t3rus dibawa ke Hospital Emiro Quintero Canizares dan menerima rawatan s3lama dua hari, menurut media tempatan El Pilon.

Bapa kepada kanak-k4nak itu menyatakan: “Anak lelaki saya telah memakan sebanyak 6 biji man4kala anak perempuan saya pula empat biji. Kami bawa mereka ke hospital svpaya dapat dirawat, namun kami dari Venezuela dan insuran yang mereka 4da tidak cukup, keadaan anak perempuan saya semakin teruk dan apa yang m3reka mampu buat hanyalah dengan memberikan serum sehinggalah dia dimasvkkan ke dalam ICU, di mana dia menlnggal dunia selepas itu.”

Ibu bapa kepada kanak-kanak itu memutuskan untuk meminta pertolongan daripada Pejabat Ombudsman Colombia agar anaknya yang masih dirawat dapat dipindahkan ke hospital yang dilengkapi dengan peralatan yang lebih baik di Bandar Cucuta.

Walaupun pemindahan tersebut diluluskan, budak lelaki tersebut dilaporkan mengalami ser4ngan jantung dan menlnggal dunia semasa dalam perjalanan dipindahkan ke hospital lain.

Kanak-kanak itu telah tiba di Colombia bersama ibu bapa mereka dari Venezuela yang telah mengalami krisis sosio-ekonomi dan politik sejak 2010.

SUMBER: Daily Star I Siakapkeli

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *