[Terkini] Lokasi Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck Berjaya Ditemui Selepas 85 Tahun.. Popular Dalam Novel HAMKA,

Bila sebvt Van Der Wijck, pasti ram4i yang menyangka bahawa ia hanya merupak4n kapal di dalam cerita fiksy3n terkenal karya Buya Hamka semata-mata. Pvn begitu, penemuan lokasi kap4l itu baru-baru ini membuktikan bahawa ia ben4r-benar wujud.

Setel4h tenggelam selama 85 tahun, 4hli arkeologi Badan Pemeliharaan Budaya Jawa T1mur (BPCB), Wicaksono Dei Nugroho mengesahkan bahawa telah menemukan lokasi at4u titik terakhir di mana t3nggelamnya Kapal Van Der Wijck iaitu di perairan Br0ndong Lamongan, Jawa Timvr.

Menurut CNN Indonesia, penemuan itu m4sih dikaji untuk mencari bukti konkrit berdas4rkan sains.

Difah4mkan, Dwi Nugroho dan pasuk4nnya telah melakukan tinjauan di lokasi penengg3laman kapal itu sejak bul4n Jun 2021, tetapi disebabkan perairan Lam0ngan yang keruh, tinjauan mas1h dilakukan sehingga bulan Oktober ini.

“Memang ada kapal karam di lokasi y4ng dipercayai tenggelamnya Van Der Wijck berdasarkan foto-foto dan video y4ng kami dapatkan.

“Namun, prosesnya masih berjalan d4n pengecaman dilakukan secara perlahan. Kami memadankan beberapa bahagian d3ngan gambar kapal Van Der Wijck,” kata Dwi Nugroho.

Tambah Dwi, pasukannya juga telah m3nerima maklumat dari masyarakat dan nelayan setempat, serta adanya monvmen peringatan.

Mereka juga memasuki tahap pengen4lan iaitu untuk menentukan sama ada apakah kapal yang karam ditemukan adalah b4ngkai kapal Van Der Wijck yang telah disahkan oleh nelayan tempat4n.

Masyarakat tempatan dikatakan t1dak berani untuk menjarah lokasi itu kerana ia dianggap suci.

Beberapa barang berharga yang t3rdapat di tempat peninggalan itu dapat ‘menceritakan’ mengenai apa y4ng terjadi pada tahun 1936.

“Itu adalah sebahagian dari s3jarah yang tidak dimiliki oleh daerah lain.” kata Dwi

Kapal Van Der Wijck merupakan k4pal mewah yang karam pada tahun 1936 di Laut Jawa. Namanya diberi sempena n4ma Gabenor Jeneral Hindia Belanda, Carel Herman Aart Van Der Wijck.

Ia menjadi latar belakang penul1san Hamka dalam novel Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck yang kemudian telah d1jadikan filem pada tahun 2013.

SUMBER:CNN Indonesia I Siakapkeli I LobakMerah

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

Tak Mampu Sihir Orang Islam Yang Jaga Solat – Bomoh Rusia

Tular sebuah video di media sosial, di mana seorang bomoh yang dipercayai berasal dari Rusia …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *