[VIDEO] Gadis Berusia 16 Belas Tahun Berubah Wajah Seakan Nenek.

Umurnya baru 16 tahun tapi raut waj4hnya kelihatan seperti wanita berusia 50 tahun. Itulah keadaan aneeh yang di4lami oleh gadis berusia 16 tahun yang dikenali sebagai Raizel Calago dar1 Filipina ini.

Difahamkan keadaan yang dialaminya 0leh gadis ini adalah disebabkan gangguan genetik yang jarang-jarang berlaku d4n dalam masa dua tahun sahaja wajahnya berubah menjadi seperti wanita pert3ngahan tahun.

Menurut portal GMA dalam episod Kapvso Mo, Jessica Soho, Raizel Calago mengatakan dia mula menyertai pert4ndingan kecantikan ketika dia berusia 14 tahun kerana penampilannya yang m4tang.

Namun kemudiannya selepas beber4pa hari mengalami ruam di tubuh, kedutan mula timbul di bahagian wajah, leh3r, lengan, dan perutnya.

โ€œIni seperti kulit tembikai p4ahit, kerana ia benar-benar berkedut.

โ€œSaya mengalami tompok yang b3rmula dengan merah-merah dan gatal-gatal. Saakit apabila disentuh,โ€ uj4r Raizel.

Raizel pernah menjalani pemer1ksaan doktor dan diberitahu penyaakitnya itu diperolehi daripada serangga. Meskipun ada diberi ubat tetapi ianya tidak berkesan dan Raizel sering dikomen orang seperti berusia 50 tahun walapun dia sebenarnya baru berusia belasan tahun.

Ibunya Joela yang berusia 36 tahun turut bersedih dan terasa sakit hati apabila orang sering memberitahu anak perempuannya kelihatan lebih tua daripadanya.

Selain perubahan fizikal, Raizel juga menderita saakit belakang dan setiap kali keluar rumah, Raizel akan keluar dengan tubuhnya ditutup dengan pelitup muka, seluar dan jaket.

Apabila orang tanya mengapa penampilannya semakin tua, Raizel tidak menjawab kerana dia sendiri juga tidak tahu apa sebenarnya yang berlaku terhadap dirinya. Raizel kini menjadi malu untuk bergaul dengan rakan-rakannya.

Raizel berharap penampilannya boleh kembali normal dan pulih seperti dahulu dan dia tidak menyalahkan ibu bapanya atas keadaan yang dialaminya.

Pasukan Kapuso Mo, Jessica Soho membawa Raizel kepada ahli endokrinologi klinikal Dr James Young yang menerusi diagnosis awal menyatakan keadaan itu adalah progeria.

Menurut Dr James, progeria juga boleh menyebabkan penyaakit lain dan ujian makmal masih diperlukan.

โ€œSatu masalah yang kita jangka adalah serangan atau kegagalan jantung, juga peningkatan risiko strok,โ€ katanya sambil menambahkan ini biasa dialami pesakit pada usia 14 tahun.

Menurut laporan Harian Metro, meskipun Raizel tiada masalah kardiovaskular setakat ini, Dr James mengatakan penting untuk memeriksa bahagian lain tubuh gadis itu.

โ€œKami ingin tahu apakah ada perubahan kepadatan tulangnya kerana osteoporosis sangat biasa dalam kalangan pesaakit progeria.

โ€œPenyaakit sendi degeneratif sering terjadi akibat penuaan,โ€ katanya.

VIDEO:

Semoga penyaakit atau keadaan yang dialami oleh gadis ini akan boleh diubati dan ada penawarnya.

About admin

Check Also

Tak Mampu Sihir Orang Islam Yang Jaga Solat – Bomoh Rusia

Tular sebuah video di media sosial, di mana seorang bomoh yang dipercayai berasal dari Rusia …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *