[VIDEO] “Babiya” Bvaya Legenda Hidup Makan Nasi Selama Hampir 70 Tahun

Bila sebut mengenai haiwan yang dipanggil bu4ya, mesti ramai yang berasa takut dan terbayangkan ha1wan pemakan daging yang ganas dan boleh membahayakan manusia. Walaupun buaya memang dikenali sebagai ha1wan karn1vor yang makan daging, tetapi berlainan pula dengan seekor bu4ya di India ini.

Di Kuil Danau Swamy Sri Ananthapura di utara Kerala, India terdapat seekor bu4ya yang diberi nama Babiya yang mesra dengan orang ramai dan pengunjung kuil. Bu4ya yang bernama Babiya ini didakwa sebagai ‘vegetarian’ kerana ianya cuma makan nasi.

Bu4ya (Babiya) ini seringkali masuk ke kawasan kuil dan selalu menunggu para pendeta membawakannya makanan harian untuknya iaitu prasad (campuran nasi dan jaggery).

Menurut seorang pendeta, Babiya sudah berada di situ selama hampir 70 tahun selama dia berada di Kuil dan sepanjang masa itu, Babiya hanya makan nasi.

Sehingga kini, tiada sesiapa yang tahu bagaimana Babiya boleh datang dan hidup di Kuil tersebut. Hal ini disebabkan dia telah berada disitu untuk jangkamasa yang sangat lama hingga kewujudannya dianggap sebagai pengunjung yang biasa dan tidak mendatangkan sebarang ketakutan kepada orang ramai.

Tambahan pula, Babiya tidak pernah bertindak g4nas dan melakukan apa-apa yang boleh mendatangkan bah4ya kepada orang ramai dan ianya sudah dianggap sebagai haiwan suci oleh para pendeta Kuil.

Babiya juga tidak pernah makan daging sepanjang berada di kawasan kuil malah tidak tidak pernah menyerang ikan yang hidup di kolam bersamanya.

“Saya memberi Babiya makan 1 kg beras setiap hari. Dia tidak diberikan daging; dia bahkan tidak pernah menyerang ikan di tasik” – kata seorang petugas kuil.

Menurut seorang ahli kuil yang dikenali sebagai Mahalingeshwara Bhat, legenda mengatakan bahawa pada tahun 1945, buaya yang bernama Babiya muncul di kolam kuil beberapa hari selepas seorang pegawai tentera British dibvnuh secara misteri oleh bin4tang yang tidak diketahui.

VIDEO:

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *