[Gambar] Kilang Fucuk Kotor, Penuh Najls Tikus Diarah Tutup..

NIBONG TEBAL, 27 Okt (Bernama) — Sebuah kilang memproses fucuk dekat sini, diarah tutup selama dua minggu berikutan ke4daan premis yang kotor, meloyakan dan menjijikkan selain terdapat najis tikvs di ruang pemprosesan makanan.

Pegawai Kesihatan Persekitaran Bahagian K3selamatan dan Kualiti Makanan (BKKM) Jabatan Kesihatan Negeri Pulau Pinang Mohd Wazir Khalid berkata keadaan kilang tersebut disifatkan sebaga1 tidak layak beroperasi dan perlu menghentikan segala kerja memproses mak4nan dengan kadar segera.

“Boleh dikatakan keadaan kilang fucuk 1ni sangat kotor dan membimbangkan…boleh dikatakan 200 peratus kotor dan t1dak layak beroperasi memandangkan tahap kebersihan premis tidak menepati st4ndard kebersihan dan keselamatan makanan yang ditetapkan,” katanya kepada p3mberita dalam sidang akhbar selepas Op Bersih yang dilaksanakan di k1lang terbabit di sini, hari ini.

Beliau berkata kilang tersebut didapati t1dak memiliki lesen perniagaan yang sah dan dipercayai beroperasi melebihi 10 t4hun dan dikenakan kompaun kira-kira RM5,500.

“Kementerian Kesihatan (KKM) telah kelu4rkan tiga kompaun kira-kira RM5,500 berdasarkan kesalahan tiada pelabelan m4kanan, tidak berdaftar bawah KKM dan beroperasi tanpa kebenaran manakala not1s dikeluarkan Majlis Bandaraya Seberang Perai (MBSP) yang turut serta d4lam operasi ini iaitu berniaga tanpa lesen bernilai RM500.

“Arahan penutupan premis adalah di baw4h Notis Perintah Penutupan Premis di bawah Seksyen 11 Akta Makanan 1983 berkvat kuasa hari ini,” katanya sambil menambah, kilang memproses fucuk ters3but sebelum ini pernah diarahkan menutup operasi atas kesalahan sama k1ra-kira tiga tahun lepas.

Beliau berkata antara kesalahan lain y4ng dilakukan adalah terdapat seorang pekerja kilang itu yang merupakan w4rga Myanmar tidak menerima suntikan tifoid selain tidak memakai kelengk4pan yang sesuai semasa mengendalikan makanan di samping terdapat binat4ng peliharaan seperti anjing berada di dalam premis berkenaan yang semem4ngnya tidak mematuhi prosedur ditetapkan.

“Sebab utama penutupan ini juga ad4lah disebabkan ada najis tikus, lalat dan lipas sebab berkait dengan keracvnan makanan yang boleh menyebabkan pencemaran sama ada bakteria d4n fizikal…jadi perlu tutup sebelum berlakunya kes keracunan makanan,” kat4nya sambil menambah produk fucuk tersebut dipercayai akan dipasarkan k3 negeri di selatan tanah air.

SUMBER: Bernama I Siakapkeli

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *