Kec0h Isu Penggunaan Organ Khlnzir Kepada Pesakit Manusia, Ini Penjelasan Dr Zulkifli…

Baru-baru ini, dunia perubatan dun1a berjaya melakukan satu pembedahan untuk memindahkan organ yang dikenali seb4gai Xenotransplantation yang telah berjaya dilakukan pada September l4lu dan melibatkan pemindahan buah pinggang khinzir kepada m4yat manusia untuk tvjuan kajian.

Difahamkan, proses pemindahan org4n tersebut dilihat berjaya apabila ia berjaya menjalankan fungsi yang s3patutnya iaitu menyingkirkan bahan kumuh dan menghasilkan air kencing.

Selepas berita berkenaan samp4i ke Malaysia, ia secara tidak langsung menimbulkan tanda tanya kepad4 orang ramai terutamanya yang beragama Islam kerana ianya menggunakan org4n daripada khinzir.

Hukum Menggunakan Ginjal Khlnzir Menurut Islam

Sebagai sebuah negara yang m3mpunyai rakyat majoriti yang beragama Islam, pastinya timbul kerisauan bers4ngkutan dengan hukum penggunaan organ haiwan berkenaan kepada manusia terut4ma dari aspek hukum.

Tampil menjawab isu berken4an, bekas Menteri Agama, Datuk Seri Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri menjel4skan bahawa perkara itu adalah dibenarkan, terutamanya dalam situ4si darurat dan jika tiada alternatif lain yang lebih sesuai.

Menerusi artikel penul1san Dr. Zulkifli, beliau menjelaskan perkara tersebut dari segi asasnya sekir4nya melibatkan pemindahan antara haiwan kepada manusia adalah haram untvk menggunakan najis untuk berubat sekiranya ada bahan yang suci.

“Bahan najis boleh digun4kan jika ia adalah keperluan yang mendesak dan tidak ada bahan yang suci yang b0leh digunakan”

Selain itu, beliau juga berp3ndapat supaya Jawatankuasa Muzakarah Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia turut tampil dan mengeluarkan pandangan mereka terhadap isv ini.

Kajian seperti ini tamb4hnya lagi merupakan perkara yang penting bagi menyelesaikan masalah y4ng kritikan selain ianya terkait dengan rawatan dan perubatan.

SUMBER:Lobakmerah

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *