[VIDEO] “Cikgu minta maaf ye”- Cikgu Diboikot Anak Murid Lepas Tegur Dalam Grup ‘WhatsApp’ Ibu Bapa?

Menj4di sorang guru atau pendidik ini s3mestinya meraka yang berhati cekal dan p3nuh berdedikasi. Selain perlu berh4dapan dengan pelbagai kerenah anak mur1d, guru-guru perlu terlebih dahulu m3mbuat persiapan dari segi rancangan meng4jar, penyediaan bahan dan membuat p3rsediaan.

Umvm ketahui, sejak akhir-akhir ini, s3si persekolahan tetap diteruskan sec4ra online selaras dengan pengvmuman Kementerian Pendidikan tentang perl4ksanaan Sesi Pengajaran dan P3mbelajaran Dirumah (PdPR).

Wal4upun menghadapi pelbagai kek4ngan, dedikasi yang ditunjukkan oleh cikgu-cikgv wajar mendapat pujian ker4na berjaya menggalas tanggungjawab dalam kead4an dan situasi pembel4jaran yang serba baharu.

Namvn begitu, semenjak perl4ksanaan PdPR ini, banyak juga perkongsian dan ‘kelvhan’ para guru ini dan murid-murid dikongsikan dalam pelbagai media sos1al seperti Facebook, Tw1tter mahupun TikTok.

Barv-baru ini, seorang cikgu t3lah kongsikan ‘keluhan’ yang sama apabila dia dik4takan telah di’palau’ at4u diboikot oleh murid-murid nya. Menurut cikgu mat3matik tersebut, kejadian t3rsebut berlaku apabila dia telah menegur dan mem4rahi muridnya yang tidak m3nyertai kelas online yang diadakan.

Tikt0k KomenSumber
Difahamkan juga, murid-murid y4ng ditegur melalui grup WhatsApp yang turut disertai oleh ibubapa tersebut t3lah dikatakan seakan-akan berpakat untuk ponteng berjemaah. Menerusi perk0ngsian pertama, difahamkan dia terpaksa menunggu sehingga 2 jam dan t3rbaru, hanya seorang murid sahaja yang join sesi pembel4jaran.

“Syukur ada y4ng join, tapi dia pun left”

Perkongsian t3rbaru guru tersebut melihatkan hanya seorang sahaja sertai sesi tersebut, itvpun difahamkan murid tersebut turut meninggalkan sesi berkenaan setelah ru4ngan chat dibuka.

Selain sik4p acuh tak acuh pelajar, ramai diruangan komen berpendapat bahawa murid-mur1d sekarang sudah hilang hormat kepada guru selain ada yang mendoakan svpaya Cikgu Vee kekal bersemangat untuk mencurahkan ilmu kepada pelajarnya.

Komen Cikgu TiktokSumber
Dalam masa yang sama, ramai juga mempersoalkan tindakan murid-murid tersebut yang tanpa rasa serba salah untuk ‘ponteng berjemaah’ selain ramai yang turut mempertahankan tindakan guru tersebut memarahi anak-anak muridnya.

Apa-apa pun, Cikgu Vee minta orang ramai untuk tidak menghentam mana-mana pihak, sebaliknya jadikan ianya sebagai pelajaran. Kepada adik-adik diluar sana, tolong hargai jasa guru-guru anda, hormati mereka seadanya.

Kesian min tengok cikgu tu, jangan putus asa ye cikgu. Teruskan dedikasi anda!

SUMBER:Lobakmerah

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DANSHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

Budak Menangis ‘Histeria’ Tak Ada Internet Punya Pasal “ Tak Nak Ikut Keluarga Balik Ke Kampung”

Tak Ada Internet Punya Pasal, Budak Menangis ‘Hist3ria’ Tak Nak Ikut Keluarga Balik Kampung Tinggal …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!