“Maryam Masuk Islam, Bukan Masuk Kaum” – Ryzal Tegur Warganet Kritik Isterinya Tak Pantang Cara Melayu..

Pada 20 Oktober lepas, pers0naliti media sosial, Maryam ‘Duriankimchi’ telah selamat melahirkan bayi per3mpuan yang diberi nama Rina di sebuah hospital swasta dekat ibu k0ta.

Perkara tersebut juga telah d1maklumkan oleh suaminya, Ryzal Ibrahim menerusi satu posting di Inst4gram buat tatapan umum.

Wah tahniah Ryzal dan Maryam! Comel baby korang!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ryzal Ibrahim (@ryzalibrhm)

Kongsi video sebag4i ibu bapa, tiba-tiba Maryam dikecam?

Siapa yang tak excit3d dan gembira selepas mendapat ‘title’ sebagai ibu bapa kan? Detik-detik menj4di ibu dan bapa kepada baby Rina ini telah dikongsikan oleh Ryzal d4lam video di Facebook yang sangat mencuit hati.

Dalam video tersebut, ia m3maparkan Maryam dan Ryzal berusaha untuk menidurkan bayi mereka d4lam keadaan senyap dan Maryam juga sempat mengadu bahawa Ryzal sud4h kurang melayannya kerana penat menjaga bayi siang dan mal4m.

Video yang memaparkan kem3sraan pasangan ini yang gembira kerana baru mendapat bayi walau bagaim4napun telah menerima beberapa komen pedas netizen yang menegur cara Maryam berpantang selepas melahirkan.

Menurut netizen, Maryam lang

sung tidak dilihat seperti wan1ta sedang berpantang kerana berjalan laju, tidak berhati-hati ketika dudvk dan tidak memakai pakaian secukupnya untuk melindungi badan daripada ‘m4suk angin’.

“Janganlah paksa orang mener1ma budaya bukan miliknya”

Disebabkan menerima pelbaga1 komen yang bukan-bukan mengenai Maryam, Ryzal akhirnya memuat naik s4tu posting di Facebook menegur netizen untuk tidak mempertikaikan lagi c4ra Maryam berpantang.

Menurutnya, isterinya h4nya masuk Islam dan bukannya tukar bangsa kepada Melayu serta orang Korea juga seperti bangsa-bangsa lain ada cara tersendiri dalam berpantang sel3pas melahirkan bayi.

Setakat ini, Maryam m3njalani pantang cara tradisional dengan bertungku, mengurut, mandi herb4 dan makan makanan pantang dalam pantauan saya dan Confinement Lady d4ri natalismothercare yang datang rumah kami. Itu sudah memadai bagi saya d1a sanggup ikut walau bukan budaya dia,” teg4snya.

“Silap-silap pantang bvdaya korean lagi elok dari Malaysian”

Posting yang dimuat n4ik Ryzal itu mendapat komen positif netizen yang menyokongnya dan m3minta mereka yang mereka mengkritik Maryam untuk menghormati wanita itv yang berasal dari Korea.

Malah ramai juga y4ng meminta Ryzal untuk mengabaikan kata-kata nista netizen dan tervskan dengan apa yang mereka lakukan sekarang.

Sokong Maryam Komen

SUMBER:Facebook I Lobak Merah

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

 

 

About admin

Check Also

Anak M𝐚ut Dilanggar Bas, Ibu Tuntut Pampasan RM8.1 Juta..

ANAK adalah segala-galanya buat wanita yang bergelar ibu. Malah demi anak, seorang ibu itu sanggup …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *