Keuntung̷an Astro Mer̷0sot Teru̷k Berpunc̷a Daripada Penurunan Juml̷ah Langg̷anan..

KUALA LUMPUR: Astro Malaysia Holdings Bhd mer3kodkan keuntungan b3rsih lebih rendah RM87.12 juta pada suku kedua berakhir 31 Julai 2021 darip4da RM133.64 pada sukv sama tahun lalv.

Pendap4tannya merosot 2.8 peratus kep4da RM1.06 bilion berband1ng RM1.09 bili0n sebelumnya, terutama diseb4bkan penurunan hasil langg4nan dan jualan prodvk, namun diimbangi oleh pen1ngkatan perolehan pengikl4nan serta penju4lan hak program, katanya d4lam makluman kepada Bursa M4laysia hari ini.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpvlan, Henry Tan, berkata walavpun keuntungan selep4s cukai dan kepent1ngan minoriti (PATAMI) merek0dkan pertumbuhan 10 peratvs pada separuh pert4ma tahun kewangan berakhir 31 J4nuari 2022, sekatan bert3rusan dan lonjakan k0s kandungan Sukan Olimp1k Tokyo 2020 serta UEFA EURO 2020 memberi kesan k3pada PATAMI suku kedu4.

“Namvn, kami berusaha men3ruskan pelan transform4si dan wawasan untuk menjadi agregator nombor satu perkh1dmatan penstriman terb4ik,” katanya.

Mengenai tinjauan, Tan berk4ta Astro akan menyeg4rkan semula jenamanya, meneruskan perjalanan transf0rmasi yang merangkvmi wawasan untuk menjadi agregator utama perkhidmatan p3nstriman terba1k serta menambah baik kandungan tempatan dengan menerbitkan leb1h banyak kandvngan premium Astro Originals.

Selain itu, katanya Astro meng4mbil peluang d4ripada perkhidmatan dagang, jalur lebar dan digital sela1n merealisasikan m0del perniagaan yang diimaginasi semula serta tekn0logi dengan ekosistem yang berubah.

“Pandemik berpanjangan akan m3mberi impak kepada ekonomi Malaysia, perusahaan komersial serta dompet penggvna dengan kesannya terhadap pendapatan Astro, terutama dari segi pendap4tan pengiklanan, enterpris serta langganan kediaman,” katanya.

Namun, beliau berkata syar1kat akan terus memantau dan menilai persekitaran perniagaan sambil mengurvskan kos secara berhemah bagi menjamin kemampanan operasi dan prestasi pern1agaan berikutan ketidaktentuan yang dicetuskan oleh pandemik.

Astro turut mengisyt1harkan dividen interim kedua 1.5 sen sesaham.

SUMBER:BERNAMA

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DANSHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

Tak Mampu Sihir Orang Islam Yang Jaga Solat – Bomoh Rusia

Tular sebuah video di media sosial, di mana seorang bomoh yang dipercayai berasal dari Rusia …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *