Pony, Kisah Orangutan Dipaksa Jadi Pelacvr Dan Dibayar RM 10 Untuk Setiap Pelanggannya.

Kisah seekor orangutan betina yang dis3lematkan oleh sebuah kumpulan hak asasi haiwan daripada aktiviti pelacvran di Indonesia akhirnya didedahkan kepada umum, menurut laporan Dailym4il.

Pony, seekor orangutan daripada sp3sis terancam daripada Kepulauan Borneo diselamatkan pada tahun 2003 daripada sebuah rumah pelacvran yang terletak di Kareng Pangi, Kalimantan Tengah.

Haiwan malang ini dipaksa menjadi pel4yan n4fsu serakah kumpulan lelaki pekerja di ladang sawit berdekatan dengan bayaran sekitar RM 10 ketika itu.

Dipisahkan daripada ibunya sejak kecil lagi, Pony dilayan dengan k3jam selain seluruh bulunya dicukur hampir setiap hari. Pony juga dikenakan perhiasan seperti disolek dan dipakaikan minyak wangi bagi menarik perhatian pengunjung-pengunjung di rumah pelacvran tersebut.

Malah, Pony turut dip4ksa untuk mempelajari pelbagai aksi dan posisi s3ks hanya semata-mata untuk memberikan kepu4san kepada sesiapa sahaja yang dilayaninya.

”Apabila kami mendapat tahu bahawa Pony dipaksa menjadi pel4cur, bukannya dib3la, ia sangat mengejutkan. Saya sendiri, sebagai manusia tidak pernah terfikir bahawa ada orang lain yang sanggup untuk men1duri seekor bin4tang,” kata Lone Droscher-Nielson, wakil NGO berkenaan ketika ditemubual oleh The Sun.

Seorang lagi wakil daripada Yayasan Orangutan Borneo, Michelle Desilet pernah mendedahkan kisah yang sama kepada media pada tahun 2007.

”Mereka, pekerja ladang, berkunjung ke rumah pelacuran kerana mahu ‘bersama-sama’ dengan Pony. Mereka mempunyai pilihan untuk melanggan wanita, tetapi menganggap mengadakan s3ks dengan Pony adalah satu kemuliaan.

”Pony dijadikan hamba s3ks. Orangutan ini mungkin berusia diantara enam hingga tujuh tahun ketika kami tiba menyel4matkannya,” kata Michelle yang turut mendedahkan bahawa mereka turut divgut dengan senjata oleh ‘ibv ayam’ kepada Pony dalam usaha untuk menyel4matkannya.

Akhirnya, mereka terpaksa mendapatkan bantuan lebih daripada 35 orang anggota polis lengkap bersenjata hanya semata-mata mahu menyel4matkan Pony daripada kekej4man manusia. Pony kemudian dipindahkan ke bawah jagaan Yayasan Orangutan Borneo demi masa depan yang lebih baik.

”Pony perlahan-lahan menyesuaikan diri. Dia diperkenalkan kepada orangutan jantan dan dilihat mampu bergaul dengan baik. Tidak kekok. Pony kemudian dipindahkan ke salah satu pulau yang terletak di Borneo.

”Di sana, Pony tinggal bersama-sama dengan 7 orangutan yang lain,” kaya Michelle lagi.

Kini, selepas hampir 15 tahun diselamatkan, Pony berada dalam keadaan baik dan tinggal di bawah seliaan Pusat Pemulihan Nyaru Menteng bersama-sama tujuh ekor orangutan itu.

”Tinggal terlalu lama dengan manusia dan diberi layanan yang tidak berperikem4nusiaan, bukanlah mudah untuk Pony kembali menjalani kehidupan dalam persekitaran liar kembali.

”Pony telah pun melalui satu proses pemulihan yang lama untuk membuatkannya ‘lupa’ kehidupan dengan manusia dan mendapatkan kembali naluri haiwan liar yang diperlukan untuk menjadi orangutan sejati,” kata Monterado Fridman, Koordinator Pendidikan dan Komunikasi di pusat pemulihan berkenaan.


Bagaimanpun kata Fridman lagi, Pony mungkin tidak akan dipindahkan ke dalam persekitaran liar memandangkan Pony tinggal terlalu lama dalam tahanan manusia (sejak bayi) untuk belajar asas-asas pembeuruan yang diperlukan untuk meneruskan kehidupan dalam persekitan semula jadi.

Malangnya, disebabkan tiada undang-undang khusus membabitkan hidupan liar di Indonesia, pemilik rumah pelacvran di mana Pony pernah diambil ‘berkhidmat’ masih bebas dan tidak pernah didakwa.

SUMBER: Dailymail I Siakapkeli

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DANSHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *