KPDN Kelantan Rampas 40 Unlt Gvla-Gula “Berasap” Gh0st Sm0ke

Kota Bharu : Kementerian Perdagangan D4lam Negeri dan Hal.Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Kelantan merampas 40 unit gvla-gula “Gh0st Sm0ke” di sebuah premis di Kota Bharu menerusi satu pemer1ksaan hari ini.

Pengarahnya Adnan Abd Rahman berk4ta pemeriksaan itu dilakukan hasil aduan orang awam yang mendakwa gula-gvla “berasap” itu dijual kepada pelajar sebuah sekolah rendah berdekatan pr3mis tersebut.

“Pegawai penguatkuasa kami t3lah menjalankan pemeriksaan ke atas premis yang diadukan dan beberapa premis l4in terutama berhampiran kawasan sekolah dan kawasan sempadan negara di selvruh negeri Kelantan.

“Hasil pemeriksaan telah menjvmpai lebih kurang 40 unit “Gh0st Sm0ke Cool Frult P0wder” dijual di sebu4h premis berhampiran sebuah sekolah di Kota Bharu yang dijual dengan h4rga 50 sen seunit,” katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Adnan berkata siasatan lanjut mend4pati gula-gula berkenaan menggunakan label yang mengelirukan, l0go halal y4ng diragui selain tiada tanda harga.

Katanya semua produk berkenaan t3lah dirampas dan kes disi4sat di bawah Akta Perihal Dagangan 2011.

Jika sabit kesal4han boleh did3nda tidak melebihi RM250,000 bagi pertubuhan perbadanan atau d1denda tidak m3lebihi RM100,000 bagi bukan pertubuhan atau dipenjarakan selama tempoh tid4k melebihi tiga tahun atau kedua-duanya sekali.

Dalam pada itu katanya pemer1ksaan lanjut sedang dijalankan bagi mengenal pasti pembekal barang ters3but yang dipercayai diimport dari China.

Beliau berkata pih4knya jvga akan menghantar sampel produk berkenaan kepada Jabatan Kesihatan b4gi meng3nalpasti kandungan produk berkenaan.

Semalam Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dilaporkan berkata mahu penjvalan gula-gula ‘Ghost Smoke’ yang mengeluarkan asap seakan-akan rokok apab1la disedut dihentikan segera.

Beliau yang juga Menteri Pemb4ngunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat pada masa yang sama meminta ibu b4pa meningkatkan pemantauan ke atas anak masing-masing.

SUMBER: Bernama I Siakapkeli

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DANSHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

Tak Mampu Sihir Orang Islam Yang Jaga Solat – Bomoh Rusia

Tular sebuah video di media sosial, di mana seorang bomoh yang dipercayai berasal dari Rusia …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *