[VIDEO] Dikecam Kerana Rampas “Parking” Pemandu Nissan Klcks K0ngsi Kisah Sebenar

Tempat letak kereta di kawasan pervmahan bertingkat merupakan salah satu ‘cabaran’ yang perlu ditempuhi ol3h penduduk-penduduk kawasan tersebut. Lebih-lebih lagi ketika naik dan tvrun dari setiap tingkat aras kerana jika tersilap tekan pedal, boleh mengak1batkan kemalangan.

Baru-baru ini ada sebuah kereta dir4kam melanggar tembok setelah dilihat memecut ketika cuba mendaki naik k3 aras atas tempat letak kereta. Kejadian yang berlaku di Singapura itu dir4kam oleh dashcam salah sebuah kereta kepunyaan penduduk yang tinggal d1 kawasan perumahan tersebut.

Pada awal rakaman video tersebut, k3lihatan sebuah Honda Insight sedang cuba masuk ke kotak tempat letak ker3ta secara mengundur. Beberapa saat kemudian ada sebuah kereta Nissan Kicks m3luru naik dari tempat letak kereta aras bawah, lalu melanggar bahagian b3lakang Toyota Prius dan kemudiannya merempuh tembok di kotak tempat kereta t3rsebut.

Menurut pemilik asal rakaman v1deo dashcam ini, dia telah pun berjumpa dengan pemandu Nissan Kicks tersebut. M3nurut pemandu itu, kereta itu cuma menggunakan satu pedal sahaja ia1tu pedal pecutan.

Semasa mendaki naik ke aras at4s tempat letak kereta, dia ternampak tempat letak kereta yang kosong itu d4n langsung tidak perasan dengan Toyota Prius yang sedang mengundur untuk mel3takkan keretanya.

Oleh kerana panik, pemandu Nissan Kicks itu tertekan pedal pecutan, lalu menyebabkan kereta tersebut melvru ke hadapan melanggar Toyota Prius dan merempuh tembok tempat letak ker3ta tersebut.

Untuk makluman semua, setiap mod3l Nissan Kicks dilengkapi dengan teknologi e-Power yang turut mempunyai fvngsi yang sama seperti sistem e-pedal pada model Nissan Leaf. Pedal ters3but berfungsi sebagai pedal pecutan dan pada masa sama sebagai pedal br3k.

Apabila pemandu mahu menggerakkan kereta, pemandu cuma menekan pedal tersebut seperti biasa. Kemudian, apabila mahu memperlahankan atau memberhentikan kenderaan, pemandu cuma perlu mengangkat kaki daripada pedal dan sistem motor e-pedal akan diaktifkan.

Semoga pemandu segara pulih daripada kemalangan tersebut dan dapat berunding secara baik dengan beberapa pihak untuk menyelesaikan kerosakkan yang dibuatnya secara tidak sengaja.

SUMBER:The Vocket

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DANSHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

Nyaris disaman, pemuda minta maaf tuduh Aeril Zafrel & Wawa Zainal terima duit PN

Pasangan selebriti Aeril Zafrel dan Wawa Zainal sekali lagi menjadi mangsa tuduhan apabila menerima imbuhan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *