Duit Kertas RM50 Edisi Khas Tahun 2007 Dijual Dengan Harga RM708,000

Dikal4ngan masyarakat Malaysia, wujvdnya satu bahagian komuniti y4ng suka mengv mpul barang-barang antik atau r4re. Komuniti ini juga sanggvp mengh4 biskan beribu ringgit bagi memp3roleh barangan idaman mereka. D4n walaupun COV1D-19 melanda dunia seh1ngga memberi kesan kepada ekonomi, i4 masih belum cukvp kuat untuk mengh4lang mereka dari melabur demi hobi merek4 yang mahal,

Kata Hann, kenapa komuniti ini sanggvp membida wang kertas pad4 harga yang t1nggi adalah sebagai pelaburan p4da masa akan datang. Semua w4ng yang dibeli ol3h numismatis (pengumpul syil1ng dan wang kertas) akan dis1mpan dalam beb3rapa waktu yang lama sebelvm dijual pada harga yang leb1h tinggi.

Pad4 lelongan lain minggu lep4s, wang kertas $25 Sarawak t4hun 1929 dilelong pad4 harga RM212,400 manakala w4ng kertas $1 Malaya 1940 y4ng dikeluarkan sem4sa pentadbiran British dijval pada harga RM188,800, man4kala lelongan hujvng minggu sahaja mencat4tkan sejumlah RM8 juta, dengan k1ra-kira 700 pemb3li.

Itvlah s1tuasi yang terjadi ap4bila Hann Boom, pengarah Trigometric Auctions memb3ritahu Free Malaysia Tod4y bahawa sekeping wang RM50 edisi khas tahun 2007 y4ng dikeluarkan semp3na ulangtahun kemerdekaan yang ke-50 telah dijual pada h4rga yang tinggi ia1tu RM708,000 pada lelongan bulan Julai yang lalu.

Bagi w4ng Sarawak, Hann berk4ta terdapat h4nya 15 wang kertas versi negeri ters3but yang masih wujud d1 seluruh dunia d3 ngan sembilan telah digredkan oleh syarikat yang berp4ngkalan di AS manak4 la satu lagi digredkan oleh firma Cina-Malaysia. Baki 5 lagi dipegang ol3 h pengumpul persendirian dan telah muncul di pasaran, t4mbahnya.

Beliau berkata ramai d4ripada mereka yang mel4bur dalam perniagaan yang melibatkan hiburan malam dan gimnasium hampir tidak terjejas oleh wabak disebabkan sebahagian d4ripada mereka telah melabur dalam perniagaan ini. “Sesetengah orang h4nya pengumpul barang-barang rare, termasuk mata wang lama, manakala yang l4in melakukannya sebagai pelaburan.”

Hann yang juga merup4kan seorang pengumpul barangan lama berkata terdapat hanya kira-kira 20 p4kar numismatis yang serius di Malaysia, manakala kira-kira 600 atau lebih d1kenali sebagai pengumpul kasual dengan harapan untuk menjualnya pada masa ak4n datang.

“Pasaran Malaysia adalah antara yang terkecil di rantau ini kerana peningkatan itu berlaku dari semasa ke semasa. Ia boleh menjadi hobi tetapi akhirnya boleh menjadi satu yang boleh digunakan untuk mengaut keuntungan besar,” katanya.

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DANSHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *