Ramai Tanya Lama Tak Nampak Pelakon Ni, Latif Borgiba Sudah Menlnggal Dunia.

Latif Borgiba atau nama seben4rnya Abdul Latiff T.K Gomu Kakah merupakan salah seorang dari pelakon fil3m melayu klasik. Sering berlakon dalam drama-drama dan filem-filem Melayu t4hun 1960 an sehingga 1980 an.

Lakonan mantapnya kini dirindvi, pernah melakonkan watak seorang guru silat, seorang bapa dan juga tidak k3tinggalan watak bomoh jahat mahupun musuh hebat berlawan.

Beliau mula aktif dalam pent4s lakonan ketika berusia 18 tahun lagi menerusi pentas teater dan bangsawan. L4hir pada 14 Disember 1937 di Bangkok Thailand dan menlnggal dunia pada 14 Dis3mber 2017 pada umur 80 tahun kerana sakit tua serta menlnggalkan 16 orang an4k.

Dikebumikan di Tanah Perkubvran Islam Danau Kota Setapak.

Antara filem beliau yang bol3h ditonton adalah Penyamun Si Bongkok, Dang Lenggang, Ribut Di Hujung S3nja dan Anakku Suamiku.

Dalam filem Dang Lengg4ng

Asal usul nama Borg1ba yang diberi

Nama Borgiba telah d`gelar oleh pelakon dan pengarah Allahyarham S.Kadarisman penghujung 1960 sew4ktu beliau mula aktif berlakon. Borgiba itu sempena nama keturunan Habib Borgiba iaitu seorang kulit hitam dari Afrika yang terkenal warak dan juga tok0h agama terkenal di sana.

Admin mengucapkan s4lam takziah pada keluarga Ayah Latif semoga ditempatkan bersama mereka yang beriman. Amin Al Fatihah

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DANSHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *